Prezentam in randurile urmatoare un exemplu de monografie contabila pentru importul de bunuri din afara UE si serviciile de transport. Vom lua drept exemplu un caz in care marfa a fost achizitionata de la un furnizor extern din afara UE in conditia Incoterms FCA. Transportatorul, persoana juridica cu sediul in Romania si inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a emis factura pentru transport cu tipul de TVA scutit cu drept de deducere. Dupa aceea aceasta valoare a fost adaugata la valoarea marfii si s-a determinat TVA de plata in vama aferent importului.
Expertul nostru ne va lamuri care sunt inregistrarile contabile aferente acestei actiuni. Iata mai jos un exemplu de monografie contabila pentru importul de bunuri din afara UE si serviciile de transport.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Monografie contabila pentru import de bunuri si servicii transport: raspunsul specialistului
Pentru serviciile legate de un import de bunuri se aplica regimul de scutire cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. d) si din Codul fiscal " (1) Sunt scutite de taxa: ....... d) prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 292, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 289;"
In D394 nu se vor declara operatiunile de export si import de bunuri (inclusiv cand s-aacordat certificat de amanare la plata tva in vama).
Prin urmare factura emisa de transportatorul din Romania,pentru importul de bunuri, nu se va declara in D394.
In ceea ce pirveste deducerea TVA achitata in vama cu ocazia importului, conform prevederilor art. 299 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d) (certificat de amanare la plata), societatea trebuie sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punctul de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize;
Prin urmare, pentru TVA achitata in vama, prin furnizor (comisionar vamal), TVA este deductibila si se inscrie in decontul de TVA (300) in luna efectuarii platii, la rd. 22.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Monografia contabila:
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori" val fact furnizor extern x curs valutar la data facturii
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori" - val fact furnizor transport
Inregistrarea taxelor vamale si a comisionului vamal, conform DVI:
371 "Marfuri" = %
446 analitic Taxe vamale
446 analitic Comision vamal
Plata taxelor vamale, a comisionului vamal si a TVA, conform DVI:
% = 5121 "Conturi la banci in lei"
446 analitic Taxe vamale
446 analitic Comision vamal
4426 Tva deductibila
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.