Analizam mai jos cazul unei case de expeditii care doreste sa efectueze o compensare in 3 cu o firma nerezidenta, casa de expeditie, de asemenea, si cu un partener roman, client direct al casei de expeditii. Casa de expeditii are de incasat de la acest client din Romania suma de 25.000 euro si de achitate catre o societate din alt stat UE aceeasi suma. In acelasi timp, societatea straina are de achitat catre acelasi client suma de 25.000 euro. Vom stabili astfel daca se poate efectua compensarea fara transfer colectiv, daca exista cadru legislativ pentru aceasta operatiune (si catre ce institutie se va raporta), precum si ce obligatii are casa de expeditii din Romania.
Solutia consultantului:
Compensarea obligatiilor reciproce ale persoanelor juridice romane este reglementata de OUG 77/1999 si de Normele metodologice de aplicare a acestei ordonante de urgenta (HG 685/1999 ). Pentru compensari efectuate intre persoane juridice romane, indiferent de suma care se compenseaza, ordinul de compensare este document justificativ obligatoriu, conform HG 685/1999.
Compensarea obligatiilor persoanelor juridice romane cu obligatii ale persoanelor juridice nerezidente nu este reglementata clar de legislatia din tara noastra, dar nu este interzisa.
Compensatia conventionala opereaza potrivit conventiei partilor. Aceasta compensatie poate avea loc oricand, efectele sale urmand sa se produca la data la care se incheie conventia partilor.
In aceste conditii compensarea creantelor reciproce ale unei societati comerciale romana si ale unei persoane juridice straine sunt supuse, in masura in care legea aplicabila creantei este legea romana, dispozitiilor cu caracter general prevazute de art. 1615- 1623 din Cod civil.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In procesul de compensare a creantelor intre doua persoane juridice romane rezidente si un nerezident nu trebuie utilizat un model tip de proces verbal de compensare, ci poate fi intocmit un inscris multilateral in care sa se consemneze titlurile (contracte, facturi, note de comanda) care au generat obligatiile reciproce si modul in care se vor stinge obligatiile in urma compensarii.
De asemenea Procesul Verbal de Compensare trebuie sa aiba continutul minimal obligatoriu prevazut de OMF 3512 pentru documentele justificative si anume:
- denumirea documentului justificativ;
- denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.
De asemenea, in cuprinsul oricarui document emis de catre o societate comerciala trebuie sa se mentioneze si elementele prevazute de legislatia din domeniu, respectiv:
- forma juridica;
- codul unic de inregistrare;
- capitalul social.
Compensarea realizata intre o persoana juridica romana rezidenta si un nerezident direct si nu prin intermediul unei institutii financiare, fiind o operatiune nemonetara, se supune aspectelor reglementate de Regulamentul BNR 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei, astfel se impune completarea formularului Operatiuni Nemonetare ( anexa 6).
Concluzie:
Se poate efectua compensarea fara transfer efectiv?
Da se poate efectua compensarea fara transfer efectiv.
Exista cadru legislativ?
Dispozitiile cu caracter general prevazute de art. 1615- 1623 din Cod civil .
Trebuie raportat operatiune catre o institutie anume?
Trebuie raportata la la BNR - anexa 6 la Regulamentul BNR 31/2011.
Ce obligatii are casa de expeditii si ce acte trebuie intocmite?
Obligatia de intocmire a documentului justificativ - Proces verbal de compensare si obligatia de raportare la BNR.