Ne amintim oare cu totii de niste promisiuni care se vehiculau candva in domeniul fiscal? Se spunea, pe vremuri, pentru cei care isi mai aduc aminte, ca nu se vor mai emite atat de multe ordonante de urgenta, fiindca ne apropiam de depasirea propriilor recorduri, pentru modificarea legilor in vigoare.
Lipsa de predictibilitate in mediul de afaceri autohton era o bila neagra pe care o acuzau, chipurile, investitorii straini, speriati de cum merg la noi treburile. Asa sa fie oare? Mai speriati si mai napastuiti sunt insa antreprenorii autohtoni pe care legislatia nu ii ajuta si nu ii sustine nici in 2016. Si am dat deja de nenumarate ori exemplul PFA-urilor pe care le asteapta o impozitare semnificativa.
Â
Aici sunt doar cateva exemple de articole scrise pe aceasta tema:
Â
- Impozit PFA si contabilitatea PFA in 2016. Mai e avantajoasa aceasta forma de organizare?
 - Cand datoreaza CAS un PFA? Incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure
Â
Â
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T Ghid de raportare corecta
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consultantul fiscal Adrian Benta, invitat frecvent si colaborator inclusiv al site-ului nostru, a analizat recent intr-un articol pe Republica.ro, felul in care o noua modificare a Codului fiscal s-a strecurat inainte de finalul anului in legislatia abia schimbata. Se face astfel referire la OUG 57/2015, recent publicata in M. Of. din 11.12.2015.
"Ordonanta amintita aduce o puzderie de modificari punctuale, mai mult sau mai putin semnificative ce afecteaza o gama foarte mare de persoane. Pentru cei ce lucreaza in mediu public nu se mai mai platesc in bani orele suplimentare, nici nu se confera tichete de masa in anul 2016, insa se consolideaza cresterea de 10%", explica Adrian Benta pentru sursa amintita, mentionand totodata ca modificarile efectuate sunt facute "fara mediatizare" si ca prin una dintre modificari "pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta numai partea de venit care depaseste valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv".
Consultantul fiscal, doctor in economie, Adrian Benta, aminteste totodata ca desi pana la finalul acestui an ar fi trebuit sa se incheie obligatia de plata a taxelor pe exploatarea resurselor minerale, acest lucru nu s-a intamplat. Astfel, se prelungesc trei tipuri de taxe, prelungindu-se obligatia de plata cu inca un an, inclusiv in 2016, fiind obligatorii in continuare urmatoarele:
- masurile speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice ºi al gazului natural adoptate prin OG nr. 5/2013 se aplica pana la data de 31 decembrie 2016, inclusiv.
- impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, reglementat de OG nr. 6/2013, se aplica pana la data de 31 decembrie 2016, inclusiv.
- impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, reglementat de OG nr. 7/2013, se aplica pentru veniturile suplimentare obtinute pana la data de 31 decembrie 2016, inclusiv.
Â