email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norma nr. 41/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale

reglementari contabilenorma 41/2015situatii financiare anualeasigurare

Redam mai jos Norma nr. 41/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare.


Art. 1. - (1) Se aproba Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare, prevazute în anexa*) care face parte integranta din prezenta norma.

Norma a fost publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 si 2 bis din data de 4 ianuarie 2016.

NORMA pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare

Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 2 si 2 bis din data de 4 ianuarie
2016

in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. b) si ale art. 6 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata

cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) lit. b) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

in urma deliberarilor din sedinta Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara din data de 23 decembrie 2015,

Autoritatea de Supraveghere Financiara emite prezenta norma.

Art. 1. - (1) Se aproba Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare, prevazute in anexa*) care face parte integranta din prezenta norma.

(2) Reglementarile contabile prevazute la alin. (1) se aplica urmatoarelor entitati:

a) societatilor de asigurare si reasigurare cu sediul pe teritoriul Romaniei, persoane juridice romane, autorizate sa isi desfasoare activitatea in conditiile Legii nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare;

b) subunitatilor fara personalitate juridica, cu sediul in Romania/strainatate, care apartin societatilor prevazute la lit. a);

c) subunitatilor fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, care apartin unor societati de asigurare si reasigurare, persoane juridice, cu sediul in state terte;

d) subunitatilor fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, care apartin unor societati de asigurare si reasigurare, persoane juridice, cu sediul in alte state membre.

(3) Reglementarile prevazute la alin. (1) se aplica in conformitate cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte dispozitii legale incidente.

Art. 2. - Entitatile prevazute la art. 1 alin. (2) lit. a) si c) au obligatia asigurarii auditarii statutare a situatiilor financiare anuale si consolidate, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Art. 3. - (1) Consiliul de administratie/membrii directoratului, conducatorul compartimentului economico-financiar sau persoanele desemnate potrivit legii ale societatilor de asigurare si/sau de reasigurare raspund potrivit responsabilitatilor si competentelor stabilite pentru intocmirea si aprobarea corespunzatoare a propriilor politici contabile conforme cu reglementarile contabile din anexa.

(2) Persoanele mentionate la alin. (1) raspund inclusiv de asigurarea transpunerii soldurilor conturilor contabile din balanta de verificare la 31 decembrie 2015 in soldurile de deschidere ale conturilor aferente exercitiului financiar al anului 2016, prevazute de noul plan de conturi din anexa, precum si pentru asigurarea exactitatii si realitatii datelor care sunt prelucrate, inscrise in situatiile financiare individuale si consolidate.

Art. 4. - (1) Prezenta norma se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data publicarii.
 
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei norme se abroga Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.129/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurarilor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.187 si 1.187 bis din 29 decembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

p. Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara,
Gheorghe Cornel Coca Constantinescu
Bucuresti, 30 decembrie 2015
Nr. 41


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reglementari contabilenorma 41/2015situatii financiare anualeasigurare


Data aparitiei: 12 Ianuarie 2016

Votati articolul "Norma nr. 41/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X