email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata servicii freelanceri externi. Ce cheltuieli pot fi trecute ca nedeductibile fiscal?

freelancertvacheltuieli publicitatecodul fiscalimpozit pe veniturile nerezidentilor

In analiza noastra de mai jos, avem o societate (producatoare de soft-uri), neplatitoare de TVA in Romania, care are cheltuieli de publicitate cu freelanceri din toata lumea, iar acestia nu pot oferi documente riguroase (certificat de rezidenta, facturi, rapoarte de executie). In conditiile in care trebuie sa se plateasca TVA si impozit pe veniturile nerezidentilor si nu se poate garanta rigoarea documentelor justificative, vom vedea daca este posibila inregistrarea cheltuielii drept nedeductibila fiscal.

Intre firma dvs. si freelancerii respectivi trebuie sa existe un contract – sub orice forma ar fi el. In baza lui dvs. efectuati plati catre aceste persoane neimpozabile dpv. al TVA. Deci daca ar fi avut posibilitatea sa va factureze serviciile prestate, oricum facturile nu ar fi fost cu TVA. Dat fiind ca aceste persoane sunt neimpozabile dpv al TVA , dvs. nu aveti obligatia sa platiti TVA in Romania pentru serviciile achizitionate de la acestia pentru ca operatiunea nu este impozabila in Romania dpv al TVA.

Art. 268 din Codul fiscal prevede:

"(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;

c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).”

Nefiind impozabila dpv al TVA in Romania ,operatiunea nu se va declara in decontul special 301 si nu se va achita TVA.

Deci in cazul freelancer-ilor se retine doar impozit pe venitul nerezidentilor, neexistand obligatii dpv al TVA.

Daca frelancerii nu va prezinta un certificat de rezidenta fiscala, dvs. veti retine din suma pe care trebuie sa le-o achitati impozitul pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania.

Abia in cazul in care nu doriti sa retineti impozitul din suma de plata si alegeti sa nu il inregistrati sau sa il suportati dvs., cheltuiala cu impozitul neretinut sau luat in sarcina dvs. este nedeductibila.

Inteleg sa nu se poate emite o factura, dar certificatul fiscal nu este o cerinta neobisnuita (strainii ne cer noua intotdeauna) iar o justificare a sumelor platite trebuie sa existe in orice tara (fie ca vorbim de prevederile contractuale, fie de o nota de plata trimisa de colaboratorul care doreste sa fie platit, orice).

Fara sa fiu un mare fan al legiuitorului, nu mi se pare nerezonabila cerinta de a se demonstra realitatea cheltuielilor cu serviciile pe care dorim sa le deducem.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
freelancertvacheltuieli publicitatecodul fiscalimpozit pe veniturile nerezidentilor


Data aparitiei: 04 Februarie 2016

Votati articolul "Plata servicii freelanceri externi. Ce cheltuieli pot fi trecute ca nedeductibile fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X