In analiza noastra de mai jos, avem o societate (producatoare de soft-uri), neplatitoare de TVA in Romania, care are cheltuieli de publicitate cu freelanceri din toata lumea, iar acestia nu pot oferi documente riguroase (certificat de rezidenta, facturi, rapoarte de executie). In conditiile in care trebuie sa se plateasca TVA si impozit pe veniturile nerezidentilor si nu se poate garanta rigoarea documentelor justificative, vom vedea daca este posibila inregistrarea cheltuielii drept nedeductibila fiscal.
Intre firma dvs. si freelancerii respectivi trebuie sa existe un contract – sub orice forma ar fi el. In baza lui dvs. efectuati plati catre aceste persoane neimpozabile dpv. al TVA. Deci daca ar fi avut posibilitatea sa va factureze serviciile prestate, oricum facturile nu ar fi fost cu TVA. Dat fiind ca aceste persoane sunt neimpozabile dpv al TVA , dvs. nu aveti obligatia sa platiti TVA in Romania pentru serviciile achizitionate de la acestia pentru ca operatiunea nu este impozabila in Romania dpv al TVA.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Art. 268 din Codul fiscal prevede:
"(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).”
Nefiind impozabila dpv al TVA in Romania ,operatiunea nu se va declara in decontul special 301 si nu se va achita TVA.
Deci in cazul freelancer-ilor se retine doar impozit pe venitul nerezidentilor, neexistand obligatii dpv al TVA.
Daca frelancerii nu va prezinta un certificat de rezidenta fiscala, dvs. veti retine din suma pe care trebuie sa le-o achitati impozitul pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania.
Abia in cazul in care nu doriti sa retineti impozitul din suma de plata si alegeti sa nu il inregistrati sau sa il suportati dvs., cheltuiala cu impozitul neretinut sau luat in sarcina dvs. este nedeductibila.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Inteleg sa nu se poate emite o factura, dar certificatul fiscal nu este o cerinta neobisnuita (strainii ne cer noua intotdeauna) iar o justificare a sumelor platite trebuie sa existe in orice tara (fie ca vorbim de prevederile contractuale, fie de o nota de plata trimisa de colaboratorul care doreste sa fie platit, orice).
Fara sa fiu un mare fan al legiuitorului, nu mi se pare nerezonabila cerinta de a se demonstra realitatea cheltuielilor cu serviciile pe care dorim sa le deducem.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil