Contabilitatea in partida simpla inseamna organizarea si inregistrarea cronologica si sistematica a documentelor justificative aferente activitatilor desfasurate, determinarea contributiilor si a taxelor datorate in functie de activitatea desfasurata.
De asemenea, este necesara completarea tuturor registrelor si documentelor financiar-contabile cu ajutorul carora entitatea (PFA/II/IF) tine evidenta contabila a tuturor operatiunilor din activitatea curenta. Scopul evidentei contabile pentru persoana, indiferent de forma in care isi desfasoara activitatea (PFA/II/IF) este de a determina obligatiile fiscale ale acesteia, adica impozitul pe venit si contributiile sociale datorate statului in fiecare an.
PFA, II si IF: forme juridice potrivite pentru afaceri mici sau pentru freelanceri/consultanti
Intrucat ca PFA/II/IF nu exista obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale, aceasta evidenta poate fi tinuta destul de usor.
Toate cele trei forme de organizare juridica – persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala (II) si intreprinderea familiala (IF) – sunt reglementate de acelasi act normativ – Legea nr. 182/2016.
PFA, II si IF sunt forme juridice potrivite pentru afaceri mici, sau pentru freelanceri/consultanti care vor sa presteze serviciile intr-un mod cat mai independent, apropiat antreprenoriatului.
Sunt obligatorii competentele/calificarile/certificarile in domeniul de activitate ales.
Toate trei se infiinteaza la fel de rapid, documentele necesare pentru infiintare, dar si conditiile necesar a fi indeplinite la infiintare (sa aiba capacitatea civila de dispozitie, sa nu aiba cazier judiciar si fiscal, sa dovedeasca competentele profesionale in activitatea in care urmeaza a fi autorizat etc.), fiind identice.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Contabilitatea este simpla si, de principiu, sunt identice fiscal (sistem real sau norma de venit).
Denumirea firmei este reprezentata de numele si prenumele complet ale fondatorului (PFA/II)/fondatorului reprezentant (IF), urmat de PFA/II/IF, dupa caz
Raspunderea patrimoniala este nelimitata.
Diferentele dintre PFA, II si IF
PFA – Persoana fizica autorizata
Poate avea un singur titular/fondator.
Poate avea maximum 3 angajati.
Ca PFA se pot detine/active maximum 5 coduri CAEN.
Infiintarea unei PFA se face la ORC din judetul unde se stabileste sediul profesional.
In cazul decesului titularului unei PFA, mostenitorii NU pot continua activitatea.
Nu se pot cumula functiile de titular II si PFA.
II – Intreprinderea individuala
Poate avea un singur titular/fondator.
Poate avea maximum 8 angajati.
La II poti avea maximum 10 coduri CAEN.
Desi nu are personalitate juridica, intreprinderea individuala trebuie inregistrata la Registrul Comertului.
In cazul decesului titularului unei II, mostenitorii pot continua intreprinderea, printr-o declaratie notariala data in termen de 6 luni de la dezbaterea succesiunii.
Nu se pot cumula functiile de titular II si PFA.
IF - Intreprinderea familiala
Nu exista numar maxim de clase CAEN.
Nu poate avea angajati.
Se infiinteaza la ONRC.
Pentru infiintarea unei Intreprinderi familiale (IF) trebuie sa se asocieze cel putin doi membri ai aceleiasi familii. Unul dintre membri va fi mandatat de catre ceilalti sa reprezinte IF atat la momentul infiintarii, cat si ulterior, in relatiile cu tertii.
Toti membrii fondatori trebuie sa aiba calificare/certificare pentru activitatile autorizate.
Membrii unei IF pot fi simultan salariati ai unei terte persoane care functioneaza in acelasi/intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care s-a autorizat IF.
Foto: pixabay.com