In cele ce urmeaza, stabilim care sunt obligatiile declarative si cele de plata (si cum se calculeaza impozitul de 16%), precum si termenele legale ale unei persoane fizice care a incasat in 2016 venituri din arenda pe anul 2015. Mentionam ca persoana fizica a realizat in anul 2015 si venituri din salarii si nu i s-a retinut impozit pe veniturile din arenda la sursa de catre arendas. De asemenea, vom vedea ce declaratii trebuie sa depuna la ANAF.
Daca in cursul anului nu ati incasat venituri din arenda , aredasul nu are obligatia sa va retina impozit la sursa, astfel:
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Pentru anul 2015
Potrivit prevederilor art.62 (alin 2 indice 1), in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut potrivit (alin 2 indice 3) iar potrivit alin (2 indice 4) impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Potrivit prevederilor art.296 indice 24 alin. ( 4 indice 2) , contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective cu respectarea prevederilor art. 62 alin. (2 indice 1) - (2 indice 5).
Art 296 indice 22 alin. ( 2 indice 2) , baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective cu respectarea prevederilor art. 62 alin. (2 indice 1) - (2 indice 5).
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, obligatiile reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul prevazute la art. 296 indice 22 alin. (2 indice 2), se retin si se vireaza de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Asadar, arendasul are obligatia la data platii veniturilor din arenda sa retina si sa vireze impozitul pe venit si CASS pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Impozitul pe venit si CASS se declara de catre arendas in formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate"
Pentru anul 2016
Potrivit art. 84 din Legea nr. 227/2015, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Potrivit art. 173 alin. (2) pentru veniturile din arenda se retine CASS. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
CASS se calculeaza , retine si plateste de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile potrivit prevederilor art.174 alin (8).
Asadar, platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a impozitului in cota de 16% si a CASS in cota de 5,5%, cu termen de declarare 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata.
Baza de calcul pentru impozitul pe venit si CASS este venitul net = venitul brut stabilit - 40% din venitul brut stabilit.
In concluzie persoana fizica nu are nicio obligatie declarativa pentru veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal