email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clarificari privind Declaratia 394. In atentia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA

formularul 394declaratia 394formular 394completarea declaratiei25 aprilie 2016

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a transmis mai multe clarificari referitoare la formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA".

Prin OpANAF 3769/2015 publicat in M.O. nr. 11/07.01.2016 s-au aprobat modelul si continutul formularului 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" care se depune incepand cu operatiunile efectuate in trimestrul I 2016 pe teritoriul national.

Formularul 394 se depune obligatoriu de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre/de la orice persoana astfel:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care sunt obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) si (7) din Codul fiscal pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 268 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de Codul fiscal.

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura in perioada de raportare, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare, cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".

De asemenea, in declaratie se inscriu:

- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal care realizeaza in Romania achizitii de bunuri sau servicii.

Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri si filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoanele fizice.

De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Termen de depunere: pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare (respectiv perioada fiscala declarata pentru depunerea formularului 300 Decont de TVA: luna/trimestru), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei.

Exceptie: contribuabilii care au perioada fiscala luna calendaristica vor depune pentru lunile ianuarie si februarie 2016 formularul 394 potrivit modelului aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF 3596/2011, urmand ca pana la data de 25 aprilie 2016 inclusiv, sa depuna noul formular 394 pentru luna martie 2016, precum si pentru lunile ianuarie si februarie 2016, prin care vor fi inlocuite declaratiile depuse anterior.

La completarea declaratiei se au in vedere urmatoarele:

- la top platitor se inscrie perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (formularul 300), L- lunar, T - trimestrial, S - semestrial, A - anual.

- se va bifa casuta corespunzatoare:
    - sistem normal de TVA
    - sistem de TVA la incasare
    - in situatia in care persoana impozabila nu a desfasurat operatiuni in perioada de raportare, se va bifa casuta corespunzatoare: da/nu.

- in Rezumat declaratie se completeaza cartuse astfel:

* C: operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania" cuprinde informatii referitoare la:
- numarul total al persoanelor inregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;

- numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii defalcate pe fiecare cota de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificare, valoarea totala a bazei impozabile, TVA aferenta

- numarul total al facturilor primite pentru achizitiile de bunuri si servicii defalcate pe fiecare cota de TVA, cu exceptia celor care au fost primite facturi simplificate, valoarea totala a bazei impozabile, TVA aferenta.

* D: operatiunile desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA" cuprinde informatii referitoare la:
- numarul total al persoanelor neinregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;
- numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii defalcate pe fiecare cota de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate, valoarea totala a bazei impozabile, TVA aferenta

- numarul total al facturilor/borderourilor de achizitii/filelor din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol primite pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate de la persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, valoarea totala a achizitiilor de bunuri si servicii (fara TVA).

* E: operatiunile desfasurate cu persoane nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania

* F: operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene.

Click aici pentru continuarea informatiilor privind completarea Declaratiei 394!

Sursa: Finante Arges


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 394declaratia 394formular 394completarea declaratiei25 aprilie 2016


Data aparitiei: 16 Martie 2016

Votati articolul "Clarificari privind Declaratia 394. In atentia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X