email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF actualizeaza Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat. Modificari si in D100

ANAF actualizeaza Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat. Modificari si in D100
declaratia 100nomenclatoranaf

Fiscul a publicat in Monitor Ordinul 1341/2022 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial nr. 761 din 29 iulie 2022. 

Prin Legea nr.256/2018 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, au fost instituite obligatii fiscale in sarcina titularilor de acorduri petroliere, respectiv impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore, compensatiile aferente dreptului de trecere in schimbul limitarilor aduse dreptului de folosinta ca urmare a exercitarii dreptului de trecere asupra imobilelor si despagubirile acordate pentru toate pagubele cauzate prin exercitarea dreptului de trecere asupra imobilelor.

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3105/11.12.2018 de modificare si completare a Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 s-a asigurat suportul declarativ pentru obligatiile mentionate mai sus: pozitia 74 - Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore, pozitia 75 - Compensatii aferente dreptului de trecere in schimbul limitarilor aduse dreptului de folosinta ca urmare a exercitarii dreptului de trecere asupra imobilelor si pozitia 76 - Despagubiri acordate pentru toate pagubele cauzate prin exercitarea dreptului de trecere asupra imobilelor, din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”.

Prin Legea nr.157/25.05.2022 au fost aduse modificari si completari Legii nr.256/2018. Astfel, prin art.I punctul 7 din legea mentionata a fost modificat art.19 potrivit caruia ”Titularii de acorduri petroliere offshore si/sau onshore de adancime, inclusiv filialele acestora si/sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si/sau perimetre petroliere onshore de adancime, apartinand aceluiasi grup de interese economic care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre, sunt obligati la calcularea, declararea si plata impozitului asupra veniturilor suplimentare”.

Prin aceeasi lege s-a prevazut ca, modelul si continutul declaratiei privind impozitul asupra veniturilor suplimentare se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 

Ordinul 1341/2022: textul actului normativ

In temeiul Legii nr. 256/2018 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si onshore de adancime, republicata, al art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere prevederile art. 101 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor, comunicat prin Adresa nr. 740.811 din 11.07.2022, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:


Articolul I

Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. In anexa nr. 3 „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat“, pozitiile 74-76 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


2. Anexa nr. 4 „Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs“ se modifica dupa cum urmeaza:

a) La capitolul I „Depunerea declaratiei“, punctul 1 „Termenul de depunere a declaratiei“ subpunctul 1.1 „Lunar, pentru obligatiile de plata reprezentand:“, literele j) si l) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

j) pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care titularii care desfasoara operatiuni petroliere in perimetrele offshore si onshore de adancime au primit raportul de evaluare, pentru obligatiile de plata reprezentand despagubiri acordate pentru toate pagubele cauzate prin exercitarea dreptului de trecere;
.............................................
l) impozit asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore si onshore de adancime, prevazut de Legea nr. 256/2018 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si onshore de adancime, republicata;
b) La capitolul II „Completarea declaratiei“ punctul 3 „Sectiunea B «Date privind creanta fiscala»“ subpunctul 3.2, subpunctul 3.2.7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
3.2.7. Obligatiile prevazute la pozitiile 74-76 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 3 la ordin, datorate la bugetul de stat, se declara de catre platitorii care datoreaza impozit asupra veniturilor suplimentare, compensatii aferente dreptului de trecere in schimbul limitarilor aduse dreptului de folosinta si despagubiri acordate pentru toate pagubele cauzate prin exercitarea dreptului de trecere, in conformitate cu prevederile Legii nr. 256/2018 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore si onshore de adancime, republicata.

Articolul II
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 100nomenclatoranaf

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 03 August 2022


Votati articolul "ANAF actualizeaza Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat. Modificari si in D100":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X