Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Situatia fluxurilor de trezorerie si metoda directa. Unde se pot reflecta diferentele de curs?

Data aparitiei: 30 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
situatia fluxurilor de trezoreriesituatii financiarefluxuri de trezorerieplati numerar

In cazul de mai jos, stabilim daca se va intocmi situatia fluxurilor de trezorerie pentru bilantul 2015, cu mentiunea ca firma alege metoda directa, dar ca din cauza diferentelor de curs a reevaluarilor lunare ramane cu o diferenta.

Vom vedea unde se pot reflecta aceste diferente de curs in situatia fluxurilor de trezorerie.

Reglementarea situatiei fluxurilor de trezorerie este realizata de pct. 452 si urmatoarele din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare. Potrivit pct. 453 alin. (1) fluxurile de trezorerie sunt intrarile sau iesirile de numerar si echivalente de numerar.

Potrivit pct. 455 si 455 indice 1 metoda directa de prezentare a fluxurilor de trezorerie este ce care provine din activitatile de exploatare, rezultand in general din tranzactiile si alte evenimente care intra in determinarea profitului sau a pierderii. Specific acestei metode este ca sunt prezentate clasele principale de plati si incasari brute in numerar.

Cu relevanta asupra problemei ridicate se situeaza pct. 458 din acelasi act normativ. Potrivit acestuia castigurile si pierderile nerealizate care provin din variatia cursurilor de schimb valutar nu sunt fluxuri de trezorerie.

In acelasi timp insa, efectul variatiei cursului de schimb valutar asupra numerarului si echivalentelor de numerar detinute sau datorate in valuta este raportat in situatia fluxurilor de trezorerie pentru a reconcilia numerarul si echivalentele de numerar la inceputul si la sfarsitul perioadei. Aceasta valoare este prezentata separat de fluxurile de trezorerie provenite din activitati de exploatare, de investitii si de finantare si include, daca este cazul, diferentele care ar fi aparut daca respectivele fluxuri de trezorerie ar fi fost raportate la cursul de schimb de la sfarsitul perioadei.

Spre deosebire de metoda directa,  potrivit pct. 455 indice 1 pct.b) metoda indirecta fluxul de trezorerie net din activitati de exploatare este determinat prin ajustarea profitului sau a pierderii cu efectele) elementelor nemonetare cum ar fi amortizarea, provizioanele, pierderile si castigurile nerealizate asociate valutelor.

Asadar, din analiza celor doua metode consideram ca in cadrul metodei directe aleasa de dvs. nu trebuie cuprinse castigurile si pierderile nerealizate care provin din variatia cursurilor de schimb valutar.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X