Disciplina financiara si-a actualizat inclusiv anul acesta unele norme, cele mai importante fiind cele care vizeaza organizatorii de nunti si botezuri. Cu toate acestea, nu vom face referire la aceasta categorie prin cele ce urmeaza, ci la ce reprezinta anumite plati fragmentate pentru societati, cum se trateaza avansurile pentru cheltuielile de deplasare si despre cum poate o persoana juridica sa incaseze cu numerar de la o persoana fizica contravaloarea unui bun livrat sau a unui serviciu prestat a carui valoare este mai mare de 10.000 lei.
Pentru o societate reprezinta plata fragmentata depunerea de numerar in contul bancar al furnizorului?
Raspuns ANAF:
Conform art. 5 lit.a) din Legea nr.70/2015, plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a României, inclusiv in automatele de incasari in numerar.
Potrivit art.2 lit.a) si lit.b) din Legea nr.70/2015, in sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) incasare fragmentata - fractionarea sumei de incasat in mai multe transe, pentru a evita plafonul de incasare in numerar stabilit prin lege;
b) plata fragmentata - fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege;
Fata de cele de mai sus, nu reprezinta plata fragmentata si nu se aplica plafoanele prevazute la Cap.I din Legea nr.70/2015 pentru depunerile de numerar efectuate de client in contul bancar al furnizorului pentru plata facturilor care depases plafoanele de la Cap.I din Legea nr.70/2015.
Baza legala: Legea nr 70 / 2015 articolul art. 5 lit.a)
Avansurile aferente cheltuielilor de deplasare in interesul serviciului reprezinta plata in numerar peste plafon ?
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Raspuns ANAF:
Potrivit art.1 alin.1 din Legea nr.70/2015 operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Prin exceptie de la aceasta regula, aceeasi lege stabileste si modul de efectuare a operatiunilor de incasari si plati in numerar de catre persoanele sus-mentionate, fiind reglementate in acest sens plafoane limita in cadrul carora se pot efectua operatiunile respective la nivelul unei zile in relatia dintre persoanele prevazute la art.1, alin.(1). De asemenea, prin lege sunt stabilite si plafoanele de incasari si plati in numerar efectuate in relatia persoanelor mentionate la art.1, alin.(1) cu persoanele fizice.
La art.5 lit.b) din Legea nr.70/2015 se prevede ca plafoanele limita prevazute la prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art.1 alin.(1) pentru plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens.
Ca urmare avand in vedere prevederile legale de mai sus, pentru avansurile de deplasare nu se aplica plafoanele stabilite de lege, cu conditia ca acestea sa fie acordate in limita sumelor ce se cuvin unor astfel de cheltuieli.
Baza legala: Legea nr 70/2015 articolul art.5, art.1 alin.1
Cum poate opersoana juridica sa incaseze cu numerar de la o persoana fizica contravaloarea unui bun livrat sau a unui serviciu prestat a carui valoare este mai mare de 10.000 lei ?
Raspuns ANAF:
La art.4 alin.(1) si alin.(2) din Legea nr.70/2015 se prevede:
(1) Operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
(2) Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzacþiilor reprezentând cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
Fata de cele de mai sus, in cazul unei persoane juridice care a livrat bunuri/prestat un serviciu catre o persoana fizica iar contravaloarea este mai mare de 10.000 lei, pentru a se incadra in dispozitiile art.4 alin.(1) si alin.(2) din Legea nr.70/2015, persoana juridica va incasa in numerar doar suma de 10.000 lei, pentru care va emite bon fiscal, iar diferența va fi incasata prin banca.
De asemenea, exista posibilitatea ca sa fie incasata suma de 10.000 lei in numerar iar diferenta sa fie incasata cu cardul bancar, caz in care bonul fiscal va fi emis pentru intreaga suma.
Baza legala: Legea nr 70 / 2015 articolul art.4 alin.(1) si alin.(2)