email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creditarea/restituirea sumelor in numerar: plafoanele prevazute de Legea 70/2015

Creditarea/restituirea sumelor in numerar: plafoanele prevazute de Legea 70/2015
legea 70/2015creditare societaterestituire creditare in numerarplati avans spre decontare

In urma modificarilor aduse Legii 70/2015 privind disciplina financiara, se contureaza cateva aspecte semnificative in ceea ce priveste restituirea de creditare in numerar si ridicarea de numerar.

O intrebare importanta ce se iveste este daca mai este permisa restituirea de creditare in numerar in aceste circumstante. In cele ce urmeaza, vom analiza detaliat aceste modificari, oferind astfel o imagine clara asupra impactului lor in contextul disciplinei financiare.

Asadar, specialistul nostru va raspunde la urmatoarele intrebari: "Conform ultimelor modificari la Legea 70 privind disciplina financiara se mai poate face restituire de creditare in numerar? Dar ridicari de numerar se pot face in limita a 5000 ron? Se specifica ca se poate plati avans spre decontare de 1000 ron/salariat. La plati se specifica ca plafonul total este de 2000/zi. Avansurile nu intra in acest plafon?"

Creditarea/restituirea sumelor in numerar: plafoanele prevazute de Legea 70/2015

In prezent, pentru creditarea/restituirea sumelor in numerar se au in vedere plafoanele prevazute de Legea 70/2015, respectiv societatea poate incasa/plati in numerar de la/catre un asociat persoana fizica maxim 10.000 lei/zi. De asemenea, este interzisa fragmentarea platilor pentru a evita plafonul de casierie.
 

Plata de avansuri spre decontare
 

Pentru plata de avansuri spre decontare, plafonul este de 5.000 lei/zi/persoana, dar, nu mai mult de 10.000 lei pe zi total plati in numerar.

Legea 70/2015 stipuleaza la art. 3 ca exceptii de la utilizarea instrumentelor de plata fara numerar urmatoarele operatiuni:
"(...)
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.", iar alin. (4) al aceluiasi articol precizeaza ca:


"(4) La data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic prevazut la alin. (1) lit. c) sau d), dupa caz."

Art. 4 limiteaza utilizarea numerarului si pe relatia cu persoanele fizice, stabilind limite zilnice per persoana per tranzactie, astfel:
"(4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei."
 

Ridicari de numerar
 

In privinta ridicarilor de numerar, potrivit prevederilor de la art. 11 (1) din Legea nr.70/2015, se interzice persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2)( asadar bancilor) sa elibereze persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) sume in numerar peste plafonul stabilit la art. 3 alin. (1) lit. c), pe fiecare persoana si tranzactie, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 5.

Art. 3 (1) lit. c) stabileste limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

La art. 5 din Legea 70/2015, se fac urmatoarele precizari:
Plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru urmatoarele operatiuni:
(..)
d) retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice;

Deci se pot retrage din banca intr-o singura zi, fara a fi plafonate, sume pentru plata salariilor si a altor drepturi catre personal precum si pentru plati catre persoane fizice, asa dupa cum se mentioneaza la lit. d) de la art. 5, insa pentru celelalte plati se pot efectua retrageri in limita plafonului stabilit la art. 3 lit. c).

Ce modificari a adus Legea nr. 296/2023

Modificarile aparute prin Legea nr. 296/2023 sunt:

- se reduc plafoanele de incasari/plati numerar, respectiv incasarile/platile se vor putea face in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi iar platile catre magazinele de tipul cash and carry in limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;

- sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei;

- platile din avansuri spre decontare se vor in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare;

- incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art.1, alin.(1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana, pana la data de 31 decembrie 2024 si 2.500 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025;

- sumele in numerar aflate in casierie nu vor putea depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei.

Asadar:

- se poate face restituire creditare in numerar
- ridicarea de numerar se poate fara limita daca se platesc salarii si in limita a 5.000 lei pentru celelalte plati
- avansurile acordate intra in plafonul de 2.000 lei/zi.


Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 70/2015creditare societaterestituire creditare in numerarplati avans spre decontare


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 03 Noiembrie 2023

Votati articolul "Creditarea/restituirea sumelor in numerar: plafoanele prevazute de Legea 70/2015":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X