email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legislatia pentru TVA pedepseste contribuabilul in loc sa il sprijine

tvaanafgabriel birislegislatia tvacasele de marcatevaziune fiscala

In cadrul Forumului de Investitii Romania – Elvetia care a avut loc recent,  Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), a declarat ca legislatia aferenta TVA-ului impune reglementari complexe atat pentru antreprenori, cat si pentru IMM-uri si este folosita pentru a pedepsi contribuabilul in loc sa-i ofere sprijin.

Acesta a declarat, potrivit Agerpres, ca se porneste in mod gresit de la suspiciunea de evaziune fiscala pentru orice contribuabil:

"Trebuie sa intelegem ca ideea potrivit careia majoritatea contribuabililor, antreprenorilor si companiilor, pentru a-si maximiza profiturile fac evaziune fiscala este gresita. Majoritatea contribuabililor se conformeaza si vor sa respecte legislatia si sa-si plateasca darile. Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata pentru antreprenori si IMM-uri. Noi vrem sa servim contribuabilul cinstit si care vrea sa respecte legea. Acum, din pacate, folosim legislatia pentru a pedepsi contribuabilul si cream o povara suplimentara. Cerem contribuabilului sa dea tot felul de declaratii. De ce?”.

De asemenea, potrivit aceleiasi surse, acesta a explicat ca sistemul legislativ actual creeaza astfel si o epuizare inutila a resurselor in interiorul institutiei:

“Este un consum foarte mare de resurse in interiorul ANAF si in loc sa acordam consiliere ne ocupam de pedepsire. Trebuie sa intelegem ca suntem toti in aceasta situatie. Toti suntem interesati sa lucram impreuna cu autoritatea fiscala, pentru ca vrem sa producem valoare adaugata mai mare. Un lucru important pe lista mea este relatia dintre contribuabili si administratia fiscala. Ne axam pe eficienta administratiei fiscale pentru a remodela serviciile pe care ANAF le ofera contribuabililor".

In ce priveste implementarea noului proiect care vizeaza utilizarea caselor de marcat va fi gata in urmatoarele luni de zile:

"(...) am accelerat implementarea proiectului privind casele de marcat fiscale, intarziat pana acum. Procesul este accelerat si speram ca, in urmatoarele luni, vom incheia implementarea acestui sistem care va duce la cresterea eficientei impozitului folosind instrumentele IT. Croatia a implementat un sistem oarecum similar in urma cu cativa ani, iar Cehia va introduce acest sistem in curand. Neconformarea ar fi periculoasa pentru ca verificarea se va face in timp real. Astfel, s-a redus numarul de controale din partea ANAF".


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaanafgabriel birislegislatia tvacasele de marcatevaziune fiscala


Data aparitiei: 09 Mai 2016

Votati articolul "Legislatia pentru TVA pedepseste contribuabilul in loc sa il sprijine":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X