Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Cresterea salariului minim – solutia prin care Guvernul vrea sa acopere gaurile mari din buget

Data aparitiei: 24 Octombrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cresterea salariului minim – solutia prin care Guvernul vrea sa acopere gaurile mari din buget
cresterea salariuluisalariu minimbuget de stat

Cresterea salariului minim a fost propusa initial si stabilita din ianuarie 2019, dupa cum reiese dintr-un act oficial. Surpriza a aparut in momentul in care Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat ca venitul minim va fi crescut de la 1 noiembrie, veste ce a socat angajatorii pentru ca vor fi luati pe nepregatite. Mai multe informatii despre noua masura am prezentat AICI.
 

Asadar, urmeaza ca salariul minim sa creasca de la 1.900 lei, la 2.080 lei, de la 1 noiembrie. Acesta va fi diferentiat in functie de studii sau vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe tara si 2.350 lei salariul minim pentru angajatii cu studii superioare sau pentru angajatii cu 15 ani vechime.

Poate ca acest anunt suna bine in esenta, insa schimbarea nu are chiar un scop nobil. Masurile anuntate peste noapte, fara o cosultare in prealabil cu categoriile direct implicate, ascunde faptul ca Guvernul vrea sa acopere gaurile mari din buget. Astfel spera ca prin cresterea salariilor, suportate de patroni care vor fi nevoiti sa urce venitul minim brut al salariatilor, cu doua luni mai devreme, fata de programul care fusese anuntat in luna decembrie a anului 2016, sa salveze bugetul statului.

Avocatul Gabriel Biris, fost secretar de stat la Ministerul Finantelor, a postat pe contul de Facebook un model de calcul simplu care elucideaza misterul cresterii bruste a salariului minim.

“- salariul minim creste de la 1.900 lei la 2.080 lei, adica cu 180 lei;
- din suma asta, 41,5% - raman la buget, plus inca 2,25% de la angajator, adica + 79 lei;
- de la 2 milioane de angajati la minim, bugetul castiga 158 milioane/luna, adica 1,9 miliarde lei/an.
Ca sa intelegem de unde graba...”,
a scris specialistul pe contul lui de socializare.

“Analistii economici contactati sustin masura guvernamentala si precizeaza ca majorarea salariului minim inseamna cresterea salariilor pentru aproximativ 30 % dintre angajatii aflati in mediul privat. Patronatele si oamenii de afaceri resping anuntul Ministerului Muncii pe motiv ca majorarea salariului minim in lunile noiembrie si decembrie nu este prevazuta in bugetele pentru acest an.”, potrivit unui material evz.ro.


 

Parerile referitoare la cresterea salariului minim de la 1 noiembrie 2018 sunt impartite. Pe deoparte se afla angajatul care se bucura de un venit in plus, dar de cealalta parte se afla angajatorul care va fi nevoit sa faca cheltuieli in plus. Oare cum va fi mediul de afaceri afecta dupa aceea?






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X