Daca vorbeam de o simplificare a Codului fiscal in anii trecuti, in prezent e mult mai potrivit sa vorbim de o maltratare a unui Cod care, de bine, de rau, a reusit sa aduca o stabilitate in ultimii ani si sa ajute firmele sa se bazeze pe o farama de predictibilitate in construirea afacerilor.
Nu despre astfel de factori pozitivi mai poate fi vorba in prezent, dupa ce Executivul a aprobat schimbari pe care mediul de afaceri le-a contestat vehement, explicand si aducand argumente in defavoarea aplicarii unor masuri care au toate sansele sa duca la un nou colaps economic.
Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris, a atras recent atentia ca in ultimii doi ani Codul fiscal a fost modificat de 20 de ori si ca din punct de vedere fiscal anul 2017 este un cosmar.
"Codul acesta fiscal, Legea 227 (Legea 227/2015 - n. r.) si, atentie, vorbesc doar de Codul fiscal, nu si de Codul de procedura fiscala, care are probleme poate si mai mari decat Codul fiscal, a fost modificat de patru ori inainte sa intre in vigoare, unele modificari fiind semnificative. in total, in doi ani, a fost modificat prin 20 de ordonante de guvern, ordonante de urgenta de guvern, legi de modificare a Codului fiscal sau legi de aprobare a ordonantelor sau ordonantelor de urgenta. Avem nu numai modificari, dar avem deja modificari ale modificarilor in doi ani de zile. Anul 2017 este, din punct de vedere fiscal, un cosmar. Lucrez de 22 de ani, 23 in curand, in conditiile in care toata profesia are 25 de ani in Romania. in 23 de ani nu imi aduc aminte de un an mai rau in fiscalitatea romaneasca decat anul acesta", a afirmat Gabriel Biris, citat de Agerpres.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Acesta a subliniat ca in ce priveste textul OUG nr. 79/2017 de modificare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal nu au existat intalniri la Ministerul de Finante.
"Este prima modificare mare a Codului unde nu au existat niciun fel de discutii. Sa nu ne miram ca sunt atatea prostii in el. Daca va uitati, inclusiv greseli de gaga. In momentul in care au pus in tabel deducerile, nu le-au pus liniar la zero, deducerile personale si, daca veti calcula netul la 3.650 de lei, va da mai mic decat netul la 3.550 de lei. Acestea erau chestiuni care la o simpla intalnire cu consultantii ieseau si nu se faceau de rusine", a declarat Biris, conform aceleiasi surse.