In cazul in care firmele nu vor sa majoreze salariile brute, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a inclus in proiect propunerea de a amenda aceste societati.
Actualizare 8 septembrie: Gabriel Biris a demisionat din functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor
Proiectul care a starnit controverse si reactii imediate a fost asumat de Biris care a facut declaratiile intr-un interviu acordat in Polonia, in marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Carbunaru de la Calea Europeana, acesta din urma publicand discutia cu secretarul de stat pe contul sau de Facebook, potrivit News.ro:
"E oarecum un incident regretabil ca un proiect care inca era in discutii a iesit asa, pe surse, si oameni care nu prea au inteles ce e in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (...) Propuneam pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor", a declarat Biris.
Va reamintim ca proiectul care nu e asumat si de Anca Dragu, ministrul de finante, propune ca firmele sa fie amendate daca nu majoreaza salariile brute astfel incat sa se neutralizeze majorarea CAS si CASS pentru angajati de la 10,5% la 21,7%, respectiv de la 5,5% la 8,9%.
Potrivit documentului care include aceste modificari, citate de Profit.ro, se propune amendarea angajatorilor care nu majoreaza salariile brute:
"In scopul neutralizarii efectelor majorarii cotelor de contributie de asigurari sociale individuala si contributie de asigurari sociale de sanatate individuala, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce urmatoarea masura tranzitorie:
1) In scopul asigurarii aceluiasi venit net pentru angajat, dar si a pastrarii nivelului costului total cu salariile pentru angajator, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, salariul de baza brut lunar aferente contractelor individuale de munca, raporturilor de serviciu, actelor de detasare sau a statutelor speciale prevazute de lege, aflate in derulare se modifica dupa cum urmeaza:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
(a) pentru salariile de baza brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 21%. Procentul de 21% reprezinta suma contributiilor angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;
(b) pentru salariile de baza brute lunare mai mari decat 5 castiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egala cu suma dintre contributiile angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luand in calcul ca salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681lei.
(2) Nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) se sanctioneaza cu amenda egala cu dublul diferentelor constatate in minus de catre organul fiscal."