Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Noile formulare pentru aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri

Data aparitiei: 24 Mai 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
formulare noievitarea dublei impunericonventii pentru evitarea dublei impunericodul fiscal

Redam mai jos un anunt facut recent de ANAF referitor la formularele recent aprobate pentru aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri coroborate cu cele ale Codului Fiscal in ce priveste impozitarea veniturilor nerezidentilor obtinute din Romania.

Astfel, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 355/10.05.2016, a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr.583/2016 pentru pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 , Titlul VI din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Intrarea in vigoare la 1 ianuarie 2016 a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal a impus elaborarea si actualizarea legislatiei secundare , data in aplicarea Codului Fiscal si a conventiilor de evitare a dublei impuneri.

Astfel, pentru aplicarea legislatiei mai sus mentionata au fost elaborate in O.M.F.P. nr. 583/2016 urmatoarele machete:
- machetele certificatelor de rezidenta fiscala pentru persoane fizice si juridice rezidente in Romania,
- machetele certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti (persoane fizice nerezidente si juridice straine) ;
- macheta certificatului privind atestarea desfasurarii activitatii in Romania de catre
sediul permanent/sediul permanent desemnat al unei persoane juridice straine - declaratia pe proprie raspundere pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dobanzi si redevente efectuate de o societate rezidenta sau de un sediu
permanent situat in Romania in care este indicata calitatea de beneficiar al veniturilor obtinute din Romania de catre o societate asociata rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene sau catre un sediu permanent situat in alt stat membru al Uniunii Europene;
-declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dividende efectuate de o persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau catre un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene situat in alt stat membru al Uniunii Europene. Declaratia de exceptare se completeaza de catre beneficiarul nerezident al venitului.

Certificatele de rezidenta fiscala si certificatele de atestare a impozitului platit de nerezidenti in Romania sunt redactate in limba romana si engleza, iar modelul acestor formulare, inclusiv cel al cererilor depuse de contribuabili in vederea eliberarii lor sunt prezentate in anexele 1-16 la Ordinul M.F.P. nr.583/2016.

Platile de dobanzi si redevente ce provin din Romania si intra sub incidenta Cap.V, Titlul VI din Codul Fiscal sunt exceptate de la orice impozite aplicate asupra acelor plati in Romania, fie prin retinere la sursa, fie prin declarare, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa fie o societate din alt stat membru sau un sediu permanent, situat in alt stat membru, al unei societati dintr-un stat membru, potrivit art.255 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat. Societatea/sediul permanent care este platitor al dobanzilor sau redeventelor este o societate asociata a societatii care este beneficiarul efectiv sau al carei sediu permanent este tratat ca beneficiarul efectiv al acestor dobanzi ori al acelor redevente.

Sunt scutite de impozit pe veniturile ob.inute in Romania de nereziden.i dividendele platite de o persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste cumulativ conditiile enumerate la art. 229, alin.(1), lit.c). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Asa cum s-a precizat la alineatele anterioare, macheta certificatului de rezidenta fiscala pentru persoane rezidente in Romania este aprobata prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr.583/2016. Pentru aplicarea intr-un stat strain a conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu acel stat, persoanelor juridice si fizice rezidente in Romania li se elibereaza de catre organul fiscal unde sunt arondate cu domiciliul fiscal in Romania, certificatul de rezidenta fiscala.

Potrivit prevederilor art.230 alineatul (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aplicarea prevederilor conven.iei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, persoana nerezidenta are obligatia de a prezenta platitorului de venit roman, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situa.ia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.

Certificatul de rezidenta fiscala sau documentul eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, ce are calitati in domeniul certificarii rezidentei, trebuie sa ateste ca persoanele fizice sau juridice straine au fost rezidenti in statele cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri in anul/perioada obtinerii veniturilor din Romania. Aceste documente trebuie sa cuprinda, in principal, elemente de identificare a nerezidentului, precum si a autoritatii care a emis certificatul de rezidenta fiscala /sau documentul eliberat de alta autoritate, de exemplu: numele, denumirea, adresa, codul de identificare fiscala, mentiunea ca este rezident fiscal in statul emitent, precum si data emiterii certificatului sau a documentului, asa cum se mentioneaza la pct.19, alin.(9), Titlul VI din H.G. nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizata.

Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X