email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP modifica Legea Controlului Intern si Controlul financiar preventiv

control financiar preventivcontrol financiar preventiv propriucontrol interncontrol intern managerial

Modificari importante anuntate pentru Institutiile Publice. Ministerul de Finante a lansat in dezbatere publica un Proiect de Lege care modifica si completeaza Ordonanta de Guvern nr.119/1999 privind Controlul intern si Controlul financiar preventiv. Practic, dupa cum veti citi mai jos, apar o serie de obligatii noi pentru institutiile publice, impreuna cu o serie de sanctiuni impuse de noua lege.

Care sunt schimbarile aduse Ordonantei 119? 

In primul rand, pentru conducatorii entitatilor publice apare obligatia de a realiza o buna gestiune financiara prin asigurarea legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficacitatii si eficientei in desfasurarea activitatii. Fata de vechea forma a legii, obligatia se extinde de la "persoanele care gestioneaza fonduri publice sau patrimoniul public"  inclusiv la persoanele care, desi nu gestioneaza fonduri publice sau patrimoniul public, asigura conducerea unei entitati publice).

 

...detalii despre Controlul Intern Managerial gasiti AICI >>

Regasim in noua lege obligatia de a aproba norme metodologice specifice privind organizarea si exercitarea controlului financiar preventiv propriu prin care sa stabileasc? proiectele de operatiuni supuse controlului financiar preventiv, potrivit art. 6, documentele justificative si circuitul acestora, cu respectarea dispozitiilor legale. Aprobarea normelor metodologice specifice privind organizarea si exercitarea controlului financiar preventiv propriu se face prin act de decizie interna a conducatorului entitatii publice, cu avizul favorabil al entitatii publice superioare, iar in cazul entitatilor publice in care se exercit? functia de ordonator principal de credite al bugetului de stat, al bugetului asigurarilor sociale de stat sau al bugetului oricarui fond special, cu avizul favorabil al Ministerului Finantelor Publice;
 
Foarte important: nerespectarea aprobarii normelor metodologice specifice privind organizarea si exercitarea controlului financiar preventiv propriu, cu avizul favorabil al entitatii publice superioare sau, dupa caz, al Ministerului Finantelor, precum si omisiunea de evidentiere a angajamentelor, conform art. 9 alin. (2) si (3) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 5.000 lei, potrivit art. 27 din OG nr.119/1999.
  
Apar proceduri noi cu privire la: 

- Numirea si schimbarea personalului care desfasoara activitatea de control financiar preventiv propriu. Aceasta se face de catre conducatorul entitatii publice, cu acordul entitatii publice superioare, iar in cazul entitatilor publice in care se exercita functia de ordonator principal de credite al bugetului de stat, al bugetului asigurarilor sociale de stat sau al bugetului oricarui fond special, cu acordul Ministerului Finantelor Publice. 

- Persoanele desemnate cu exercitarea activitatii de control financiar preventiv propriu. Ele trebuie sa aiba competentele profesionale solicitate de aceasta activitate. Acestea vor respecta un cod specific de norme profesionale, elaborat de MFP, care va cuprinde si conditiile si criteriile unitare pe care entitatile publice trebuie sa le respecte in cazul numirii sau schimbarii personalului care desfasoara aceasta activitate. Iin prezent, textul alin.(6) al art. 9 prevedea obligatia respectarii acestei proceduri si in situatia suspendarii sau destituirii persoanelor care execita activitatea de CFPP, aspect eliminat in forma propusa. 
(...citeste AICI explicatii despre Controlul Intern Managerial >>)

De retinut: numirea si schimbarea personalului care desfasoara activitatea de control financiar preventiv propriu cu nerespectarea prevederilor art.9 alin. (6) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei; 

Foarte important de stiut este faptul ca, potrivit alin.(6^1) al art. 9 nou-introdus, exercitarea vizei de control financiar preventiv propriu de catre persoane numite de conducatorii entitatilor publice fara acordul entitatii publice superioare su, dupa caz, al Ministerului Finantelor Publlice, atrage raspunderea conducatorului entitatii publice pentru legalitatea, regularitatea si incadrarea in limitele creditelor bugetare si/sau de angajament, dupa caz, stabilite potrivit legii, pentru operatiunile asupra carora s-a acordat viza. 

- Obligatia de a lua masurile ce se impun pentru exercitarea cu impartialitate a controlului financiar preventiv propriu si pentru iesirea din situatia de incompatibilitate si/sau de conflict de interese a persoanelor respective, in situatia semnalarii unei situatii de incompatibilitate sau conflict de interese prevazute la alin.(1) si (2) ale art.11^1, cu incadrarea intr-un termen maximm de 3 zile lucratoare de la data luarii la cunostinta. 

Totodata, noua lege impune obligatii noi in sarcina persoanelor desemnate sa exercite activitatea de control financiar preventiv propriu. Iata care sunt acestea: 

- obligatia sa respecte regimul juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese prevazute pentru functionarii publici, astfel cum sunt reglementate acestea prin Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare; 

- interdictia de a verifica proiectele de angajamente legale si ordonantari de plata privind achizitii publice, daca au facut parte din comisia de evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de achizitie publica, achizitie sectoriala sau de concesiune de lucrari ori servicii.

- obligatia de a informa de indata, in scris, pe conducatorul entitatii publice, in cazul in care se gasesc intr-una din situatiile de incompatibilitate sau conflict de interese anterior mentionate si prevazute la alin.(1) si (2) al art. 11^1;

Nu uitati: persoanele care exercita activitatea de control financiar preventiv propriu si conducatorii entitatilor publice raspund disciplinar, administrativ, civil ori penal, potrivit legii, in raport de culpa lor, pentru nerespectarea prevederilor prezentului articol.

...detalii despre Controlul Intern Managerial gasiti AICI >>

Proiectul propus spre dezbatere introduce si unele masuri de protectie pentru persoanele care exercita activitatea de control financiar preventiv, ce le garanteaza acestora independenta in luarea deciziilor cu privire la modalitatea de indeplinirea acestei activitati. Acestor persoane nu li se poate impune in niciun fel acordarea sau refuzul vizei de control financiar preventiv propriu, si nu pot fi schimbate din activitatea de control financiar preventiv pentru actele indeplinite, cu respectarea prevederilor legale, in exercitarea atributiilor de control financiar preventiv si in limita acestora; 

Apar si noi reguli cu privire la separarea atributiilor, prin introducerea unei situatii de exceptie care vizeaza entitatile publice la care compartimentul financiar-contabil are un numar mai mic de 5 persoane si la care posibilitatea de separare a atributiilor este limitata. Astfel, intr-o asemenea situatie, persoanele care exercita activitatea de control financiar preventiv pot fi implicate, prin sarcinile de serviciu, in efectuarea si aprobarea operatiunilor supuse controlului, conducerea acestora avand insa obligatia sa instituie masuri suplimentare de control intern, astfel incat riscurile in utilizarea fondurilor publice sa fie tinute sub control.

Prevederile legale cu privire la activitatea de inspectie economico – financiara si la cea de solutionare a plangerilor prealabile sunt reconfigurate, in raport cu evolutia cadrului legal de reglementare. Se doreste exercitarea in mod unitar a competentelor de control stabilite in sarcina Ministerului Finantelor Publice si efectuarii de inspectii ori de cate ori exista indicii ale unor abateri de la legalitate sau regularitate in efectuarea de operatiuni, eliminand limitarea cazurilor de efectuare a inspectiilor in legatura cu utilizarea fondurilor publice si administrarea patrimoniului public. 

Principalele elemente de noutate se refera la a) instituirea in favoarea MFP a posibilitatiii de a efectua inspectii ori de cate ori este sesizat sau exista indicii in legatura cu nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1), indiferent de functia detinuta de titularul sesizarii (in prezent inspectii se realizau doar la sesizarea contabilului-sef sau seful structurii de audit) si b) modificarea actelor administrative care au ca obiect organizarea inspectiilor si stabilirea atributiilor generale in efectuarea acestora, atributiile de detaliu, fluxul informational si metodologia de lucru. 
(...citeste AICI explicatii despre Controlul Intern Managerial >>)

De retinut: aceste propuneri de modificare a legii sunt in faza de proiect. Ele voe intra in vigoare si vor produce efecte dupa adoptarea de catre cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei, promulgarea de catre Presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
control financiar preventivcontrol financiar preventiv propriucontrol interncontrol intern managerial


Data aparitiei: 21 Septembrie 2016

Votati articolul "MFP modifica Legea Controlului Intern si Controlul financiar preventiv":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X