In vigoare din data de 21 iulie 2019, dar avand parte de multiple modificari si completari, Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului pare a fi unul din actele normative greu de inteles pentru cei mai multi dintre contabili, intrucat contine o serie de termeni si expresii necunoscute in mod uzual, precum si numeroase aspecte inca neclare, controversate.
De retinut ca pentru persoanele juridice amenzile pot ajunge pana la 120.000 lei, limitele maxime putandu-se majora cu 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei. Sa ne imaginam ce inseamna o majorare de amenda cu un procent de 10% aplicat la venituri de 1.000.000 euro (100.000 de euro).
Sanctiunile si masurile pot fi aplicate si membrilor organului de conducere si altor persoane fizice care sunt responsabile de incalcarea legii.
Pentru incalcari ale prevederilor acestei legi, pe langa sanctiunea amenzii contraventionale, pot fi aplicate contravenientului una sau mai multe dintre urmatoarele sanctiuni contraventionale complementare, cum ar fi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie, suspendarea avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati ori, dupa caz, suspendarea activitatii operatorului economic, pe o durata de la o luna la 6 luni sau retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, pe o durata de la o luna la 6 luni sau definitiv.
Va propunem o solutie profesonista: lucrarea Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice. Aceasta explica intr-un limbaj simplu si foarte usor de inteles toate obligatiile noi care decurg din Legea nr. 129/2019, precum si masurile pe care trebuie sa le luati pentru a fi la adapost de orice neplaceri in cazul unui control din partea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).
Spalarea banilor - cele mai importante 5 obligatii pentru contabili
Legea nr. 129/2019 prevede 56 de obligatii pentru dvs.! Vi le reamintim pe cele mai importante:
1.Trebuie sa raportati catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) tranzactiile suspecte, daca aveti motive rezonabile sa credeti ca:
- bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;
- persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;
2.Trebuie sa raportati catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro. Si asta independent de existenta unor suspiciuni sau motive rezonabile de suspiciune.
3. Trebuie sa depuneti declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice. Beneficiarul real este acea persona fizica ce detine sau controleaza societatea ori in interesul careia se realizeaza o tranzactie.
4. Trebuie sa desemnati persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019 si sa comunicati numele lor ONPCSB.
5. Trebuie sa stabiliti norme interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor.
Cuprinsul lucrarii poate fi consultat aici >>
Mai sunt numeroase alte obligatii, cum ar fi:
a) Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei (art. 10-17);
b) Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19)
c) Obligatia pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei (art. 21) etc.
Aflati acum informatii complete din lucrarea pe stick Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice. Veti sti cu exactitate ce aveti de facut!