In analiza de mai jos, asociatul crediteaza firma cu suma de 8.000 lei. In contractul de creditare este specificat ca restituirea se poate face si in valuta (euro sau dolari) la cursul BNR valutar valabil in data restituirii. Vom vedea daca este corecta aceasta operatiune tinand cont ca la momentul creditarii in registrul de casa in lei s-a evidentiat primirea banilor si ulterior la restituire se evidentiaza dispozitie de plata in valuta pentru respectivul contract.
Regulamentul BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar, publicat in MOf nr 616 din 6 septembrie 2007 si modificat de Regulamentul nr. 6/2012, publicat in MOf nr 341 din 19 mai 2012 stabileste ca platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza in moneda nationala(leu), cu cateva exceptii care se regasesc in Anexa 2 la acest Regulament, operatiuni care se pot efectua si in valuta. Operatiunea descrisa de dvs. nu se regaseste in acetse exceptii.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In cazul in care prin natura activitatii dvs. sunteti autorizati sa incasati numerar in valuta (de exemplu acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale sau la bordul navelor) si aveti in Caseria in valuta (5314) o suma in valuta, o puteti acorda asociatului ca restituire imprumut – pe baza unei Dispozitii de plata catre caseria in valuta.
In cazul in care asociatul dvs. nu este o persoana fizica sau juridica straina, atunci nu aveti nicio justificare legala sa ii restituiti imprumutul numerar in valuta cumparand special valuta pentru a restitui imprumutul in valuta in numerar.
Daca asociatul este nerezident si doriti sa ii restituiti imprumutul in valuta, o puteti face fie prin banca, fie cumparati valuta :
581 = 5311
Si alimentati caseria in valuta :
5314 = 581
Apoi restituiti imprumutul :
4551 = 5314
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov -Expert contabil