Presedintele CECCAR Romania, Robert Sova, a facut mai multe declaratii cu privire la activitatea expertilor contabili din Romania, fiind prezent la jubileul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii Craiova
Astfel, presedintele CECCAR a declarat, in cadrul unui interviu acordat Gazetei de Sud, in contextul evenimentului amintit, ca se doreste o monitorizare corecta a expertilor contabili pentru a elimina activitatile fara viza.
Intrebat de sursa amintita care sunt dificultatile cu care se confrunta profesionistii din acest domeniu, Robert Sova a declarat:
"Profesia contabila se confrunta astazi cu probleme strans legate de cele ale mediului economic. Exista o anumita restructurare a acestui domeniu. Profesia de contabil, castigand din parteneriatul cu mediul economic, este si ea afectata. Modelele de business s-au schimbat. Vorbim aici de firme mari, de IMM-uri si firmele mai mici.
Legea contabilitatii permite astazi desfasurarea profesiei de contabil atat in calitate de angajat, nefiind necesara apartenenta la organismul profesional, dar si in calitate de expert contabil, care reprezinta o calificare, o certificare de competente, care iti da posibilitatea sa lucrezi si ca liber profesionist. Niste prevederi putin neclare din Legea contabilitatii au creat in piata posibilitatea ca aceasta activitate sa nu fie foarte atent monitorizata. Tocmai de aceea noi am solicitat ANAF ca, atunci cand verifica o firma, sa verifice in primul rand daca contabilitatea firmei raspunde rigorilor legii.
Fie ar trebui sa aiba un departament de contabilitate in care sa fie angajata macar o persoana cu studii economice superioare, fie sa externalizeze acest serviciu catre un liber profesionist expert-contabil. inca mai este de lucru din acest punct de vedere, dar eu cred ca, in urma parteneriatului pe care il avem cu ANAF-ul, avand in vedere interesul comun, lucrul acesta se va rezolva.
De asemenea, pentru sursa amintita mai sus, in ce priveste monitorizarea activitatii contabililor, presedintele CECCAR Romania, Robert Sova, a declarat:
"Activitatea expertilor contabili este greu de monitorizat. De exemplu, noi, ca organism profesional, am fi dorit sa stim la sfarsitul anului cine semneaza situatiile financiare. Deocamdata, exista anumite prevederi legale care spun ca divulgarea acestei informatii catre organismul profesional ar intra sub incidenta secretului fiscal. Sigur ca, in masura in care situatiile financiare prescurtate sunt prezentate pe site-ul Ministerului de Finante, noi credem ca acest lucru nu ar trebui interpretat in aceasta maniera. Noi am incercat sa facem aceasta monitorizare, sa vedem, de exemplu, intr-un anumit judet, cate situatii financiare s-au depus la ANAF si in ce masura acestea au fost semnate de experti contabili, sa vedem daca acei experti au avut viza de exercitare a profesiei.”
In ce priveste riscurile la care se supun uneori contabilii prin profesia care o exercita, Robert Sova a amintit ca se doreste aplicarea unei masuri de protectie prin transferul catre mediul privat a raspunderii in cazul in care unele tranzactii sunt fictive. Masura ar presupune ca “pe facturile i documentele justificative care se înmânează contabilului spre înregistrare să existe o asumare a răspunderii din punct de vedere al legalităţii tranzacţiei”, potrivit declaratiilor facute pentru sursa de mai sus.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Sursa: Gazeta de Sud