Consiliul Concurentei cere modificarea legislatiei privind infiintarea firmelor de contabilitate. CECCAR a reactionat imediat la opiniile institutiei si nu este de acord cu eliminarea obligatiei ca societatile de contabilitate/expertiza contabila sa fie detinute si administrate majoritar de contabili autorizati/experti contabili.
Documentul mai include si modificarea legislatiei privind infiintarea cabinetelor medicale veterinare. Un cabinet medical veterinar poate functiona doar daca printre asociati se regaseste cel putin un medic veterinar care trebuie sa fie si reprezentantul legal al firmei.
In prezent, pentru ca o societate comerciala de contabilitate/expertiza contabila sa poata functiona trebuie ca majoritatea actiunilor sau a partilor sale sociale sa fie detinute de contabili/experti contabili, iar structura de administrare sa fie aleasa in majoritate dintre acestia.
Practic, legislatia nu permite persoanelor care nu detin calificare in domeniul contabilitatii, dar care detin capital investitional, sa infiinteze firme pe aceasta piata.
”Daca in cazul serviciilor medicale umane, protectia sanatatii publice este adecvat asigurata doar prin impunerea unor cerinte care vizeaza conducerea firmei, fara a impune vreo cerinta cu privire la detinerea capitalului, nu se justifica impunerea unor criterii mai restrictive pentru serviciile medicale veterinare si pentru cele de contabilitate. In acest fel, se reduce concurenta prin limitarea accesului operatorilor economici pe pietele respective”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Atat profesia de contabil, cat si cea de medic fac parte din categoria profesiilor liberale, iar Comisia Europeana incurajeaza eliminarea reglementarilor care restrictioneaza in mod vadit si nenecesar concurenta si care sunt disproportionate in raport cu scopul urmarit (printre acestea regasindu-se si cerintele care privesc detinerea unei parti din capitalul social), si anume asigurarea unui nivel cat mai ridicat de calitate al serviciilor oferite la preturi competitive, accesibile unui segment cat mai ridicat din populatie/clienti.
Reprezentantii CECCAR sunt ingrijorati de modificarile din legislatia privind infiintarea firmelor de contabilitate.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"CECCAR a luat act cu ingrijorare cu privire la declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, referitoare la schimbarea legislatiei privind infiintarea firmelor de contabilitate. In calitate de organism profesional care reprezinta si gestioneaza profesia contabila din Romania, CECCAR dezavueaza opiniile Consiliului." a transmis CECCAR.
Institutia precizeaza ca a furnizat Consiliului date si argumente care contrazic punctul de vedere al autoritatii bazat pe concluziile studiului realizat de aceasta. Varianta preliminara a studiului nu era publicata pe site-ul Consiliului Concurentei la ora emiterii comunicatului, motiv pentru care CECCAR a solicitat in mod oficial ca analiza sa ii fie pusa la dispozitie.
"Ipoteza pe care s-au bazat analiza si concluziile acesteia este una eronata, avand in vedere ca intr-un cabinet medical se pot presta servicii medicale ca angajat doar daca persoana in cauza detine calificarea de medic, conditie impusa prin legislatie, in timp ce pentru o societate de contabilitate/expertiza contabila legea nu impune ca angajatii care presteaza servicii contabile sa detina calificarea de expert contabil/contabil autorizat. In concluzie, comparatia celor doua situatii nu are relevanta raportat atat la legislatia nationala, cat si la cea europeana, concluziile raportului fiind, in consecinta, viciate.
Piata serviciilor contabile este o piata concurentiala, fapt relevat chiar de studiul realizat de Consiliul Concurentei si demonstrat de CECCAR pe baza datelor statistice, puse la dispozitia autoritatii. „Desi, potrivit datelor furnizate de CECCAR, piata este caracterizata de prezenta unui numar mare de actori (...), trebuie avut in vedere ca, in lipsa unei astfel de prevederi, numarul societatilor comerciale de contabilitate/expertiza contabila ar putea fi mai mare. Astfel, se prezuma ca, in prezent, numarul agentilor economici care sunt pe piata este mai mic decat numarul agentilor economici care ar fi intrat in absenta reglementarii, afectand concurenta pe piata”, se mentioneaza in studiul realizat de autoritate, afirmatie care nu are insa, la baza, o cercetare in acest sens. In realitate, concluzia nu se justifica, legislatia actuala neobstructionand accesul pe piata serviciilor niciunei persoane, impunand doar conditia obtinerii calificarii de expert contabil/contabil autorizat.", a specificat CECCAR.
Institutia a mai anuntat ca va elabora un punct de vedere pe care il va transmite, in curand, Consiliului Concurentei referitor la eliminarea acestor restrictii.
Studiul publicat de Consiliul Concuretei poate fi consultat integral AICI. ►