Aflat la jubileul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii Craiova, prof. univ. dr. Robert Aurelian Sova, presedintele CECCAR, a subliniat in cadrul unui interviu mai multe aspecte esentiale care se aplica astazi in domeniul contabilitatii, amintind factori care tin de raspunderea contabilului, colaborarea cu ANAF pentru monitorizarea contabililor si eventualele probleme care apar cand expertii contabili sunt solicitati de instante in procese.
Intrebat daca au existat derapaje in activitatea de expertizare contabila care au ajutat la deturnarea fondurilor, presedintele CECCAR a declarat pentru Gazeta de Sud urmatoarele:
"Aceasta profesie este foarte importanta. Ea iti creaza, practic, baza de impozitare. Legea atrage raspunderea contabilului, insa, astazi, expertul contabil nu este suficient protejat. De exemplu, acestuia i se dau anumite documente pe care trebuie sa le inregistreze in contabilitate. Acesta nu stie daca, intr-adevar, in spatele acelei facturi a existat o tranzactie reala sau una fictiva. Cand vine problema raspunderii, expertul contabil este cel tras la raspundere, pentru ca el a inregistrat documentul respectiv.
Practic, pentru el este imposibil sa verifice daca actul este real sau nu. Tocmai de aceea, noi vrem sa promovam o masura de protectie a expertului contabil, aceea de a transfera catre mediul privat o prevedere care functioneaza in sistemul public, si anume: pe facturile si documentele justificative care se inmaneaza contabilului spre inregistrare sa existe o asumare a raspunderii din punct de vedere al legalitatii tranzactiei.
Astfel, contabilul sa raspunda doar pentru modalitatea in care isi face treaba. Este vorba despre modul in care inregistreaza in contabilitate, daca respecta sau nu normele contabile si fiscale. in acest sens, vom incerca sa facem modificari ale legii contabilitatii sau ale ordinelor de ministru. Vom introduce aceste masuri si in standardele contabile, astfel incat sa reducem situatiile de risc".
Totodata, sursa amintita a dorit sa stie ce rezolvari se incearca in colaboararea dintre expertii contabili si instante, atunci cand profesionistii contabili sunt solicitati de acestea din urma in procese. Iata care a fost raspunsul prof. univ. dr. Robert Aurelian Sova, pentru aceeasi sursa:
"Ca in orice sistem, lucrurile trebuie imbunatatite. Aceasta activitate se desfasoara pe baza unui standard profesional al Corpului Expertilor Contabili, chiar suntem in proces de revizuire a acestui standard, in dialog cu reprezentantii Ministerului de Justitie, astfel incat sa identificam problemele existente si sa propunem solutii. Sunt probleme legate de onorarii, sunt probleme de colaborarea cu partile care se afla in judecata, sunt situatii in care expertul contabil nu are toate informatiile sau nu i se dau in totalitate. Sunt situatii in care onorariile oferite de instante sunt insuficiente prestarii serviciul respectiv, mai ales ca o expertiza, pe langa activitatea de resursa umana, poate sa presupuna deplasari. incercam sa rezolvam aceste situatii".
Pentru discutii pe tema modificarilor din contabilitate, conversatii in timp real cu alti profesionisti contabili din Romania si pentru stiri de ultima ora va asteptam si in
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Registrul de Evidenta Fiscala PFA