Am primit zilele acestea mai multe intrebari care vizau alegerea corecta a unei firme de contabilitate pentru externalizarea serviciilor. Cei mai multi dintre cititorii si abonatii nostri doreau sa stie care sunt acele aspecte de catre trebuie sa tina cont la alegerea firmei de contabilitate. Si, mai ales, cum se descurca ulterior si cum verifica in ce masura evidenta contabila tinuta de noua firma este una corecta.
Daca pe de o parte este firesc sa ne dorim ca serviciile specializate pentru care platim sa fie corecte si de calitate, la fel de diresc este sa intelegem ca in aceasta ecuatie este importanta si increderea pe care decideti sa i-o acordati profesionistului alaturi de care veti lucra de acum inainte.
Cine este tras la raspundere insa in cazul unor greseli in bilantul contabil? Cine plateste amenda in cazul in care, la control, sunt identificate inregistrari contabile care nu corespund sumelor reale? Si lista de erori poate continua.
Am vrut sa vedem si care este opinia cititorilor nostri, iar raspunsurile au fost variate: unii profesionisti considera ca un audit anual sau o expertiza reprezinta o metoda buna prin care sa va asigurati, in calitate de administrator de firma, ca totul e in regula cu contabilitatea. In opinia altor profesionisti, externalizarea nu reprezinta o solutie finala si nu in intregime ideala. Exista si puncte mai putin bune, in sensul ca inclusiv firmele cu contabil propriu trebuie sa efectueze control si audit intern.
Se merge astfel si pe prevenire, iar acest sfat este cat se poate de bun. Fiindca e mai usor sa prevenim greselile sau sa le corectam la timp, inainte ca Fiscul sa ne penalizeze!
O mai buna cooperare intre profesionistii contabili si auditori joaca, in aceasta privinta, un rol important pentru bunastarea firmei.
Ce intelegem, asadar, prin raspunderea contabilului pentru contabilitatea firmei?
In ce priveste raspunderea, dar si riscurile de care contabilul nu este suficient protejat, intr-un interviu acordat la finele anului trecut, Robert Aurelian Sova, presedintele CECCAR, declara:
Intrebat daca au existat derapaje in activitatea de expertizare contabila care au ajutat la deturnarea fondurilor, presedintele CECCAR a declarat pentru Gazeta de Sud urmatoarele:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
"Aceasta profesie este foarte importanta. Ea iti creeaza, practic, baza de impozitare. Legea atrage raspunderea contabilului, insa, astazi, expertul contabil nu este suficient protejat. De exemplu, acestuia i se dau anumite documente pe care trebuie sa le inregistreze in contabilitate. Acesta nu stie daca, intr-adevar, in spatele acelei facturi a existat o tranzactie reala sau una fictiva. Cand vine problema raspunderii, expertul contabil este cel tras la raspundere, pentru ca el a inregistrat documentul respectiv.
Practic, pentru el este imposibil sa verifice daca actul este real sau nu. Tocmai de aceea, noi vrem sa promovam o masura de protectie a expertului contabil, aceea de a transfera catre mediul privat o prevedere care functioneaza in sistemul public, si anume: pe facturile si documentele justificative care se inmaneaza contabilului spre inregistrare sa existe o asumare a raspunderii din punct de vedere al legalitatii tranzactiei.
Astfel, contabilul sa raspunda doar pentru modalitatea in care isi face treaba. Este vorba despre modul in care inregistreaza in contabilitate, daca respecta sau nu normele contabile si fiscale. in acest sens, vom incerca sa facem modificari ale legii contabilitatii sau ale ordinelor de ministru. Vom introduce aceste masuri si in standardele contabile, astfel incat sa reducem situatiile de risc".
Proprietarii de firme nu stiu intotdeauna care este alegerea potrivita, nici in ce priveste eficienta metodelor de lucru, nici referitor la costuri. E mai avantajos pentru firma sa se incheie un contract de munca pentru un profesionist contabil sau e mai eficienta alegerea unui contract de prestari servicii (cu o firma de contabilitate)? Cine raspunde in fata legii atunci cand se fac greseli de contabilitate?
In baza unui contract de munca incheiat, profesionistul contabil poate fi tras la raspundere. Sunt aspecte care trebuie reglementate clar pentru ca in felul acesta sunt clarificate situatiile si raspunderile in cazul in care sunt identificate erori in caz de control sau se ajunge in instanta.
Este corect si eficient sa stabiliti o relatie de incredere si profesionalism. Sa va asigurati ca totul este in regula si sa aplicati si proceduri de control intern in cazul in care aveti o societate. Un profesionist contabil angajat cu contract pentru firma poate ajuta mai mult decat una de externalizare a serviciilor fiindca puteti lucra mai eficient. Depinde foarte mult de felul in care doriti sa gestionati relatia cu acest departament.
Click aici pentru Indrumari privind limitarea raspunderii civile a expertilor contabili si contabililor autorizati!
Profesionistii contabili au la dispozitie si incheierea politelor de asigurare de raspundere civila profesionala, in cazul in care se produc prejudicii.
Gasiti aici mai multe informatii privind asigurarea pentru riscul profesional.
Pentru informatii detaliate si actualizate privind asigurarea pentru riscul profesional, va recomandam sa va adresati si filialelor din tara, dupa caz.