Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Societate cu TVA anulat. Care sunt obligatiile fiscale din 2017?

Data aparitiei: 18 Ianuarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
anulare cod TVAcodul fiscalachizitiisocietate cu tva anulatcodul de inregistrat

In cazul urmator, o societate comerciala romana inregistrata in scopuri de TVA (TVA trimestrial si la incasare) si platitoare de impozit pe venit microintreprindere in ultimii 2 ani nu a avut decat achizitii de servicii (factura de telefonie mobila lunara) si nu a desfasurat nicio alta activitate (nu a inregistrat venituri). S-a constatat in cursul lunii ianuarie 2017 ca societatii i s-a retras codul de inregistrare in scopuri de TVA incepand cu data de 01.11.2016. Societatea nu a primit nicio instiintare cu privire la retragerea codului de TVA.

Vom vedea ce declaratii are firma obligatia de a depune si pentru ce perioada, precum si daca este necesar sa depune D010. De asemenea, vom vedea ce alte implicatii are retragerea codului de TVA pentru aceasta societate avand in vedere ca nu intentioneza sa obtina venituri, dar nici sa inchida societatea.

Potrivit art. 11 alin. (8) din Codul fiscal, persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.
 
Pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei, persoana impozabila are obligatia ajustarii tva pentru bunurile de capital conform art. 305 din Codul fiscal si pentru pentru bunurile mobile nelivrate, altele decat bunurile de capital, si serviciile neutilizate conform art. 304 din Codul fiscal.
 
Conform art. 316 alin. (13) din Codul fiscal, persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la art. 316 alin. (11) (adica cele carora li s-a anulat codul de tva) au obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323 (formularul 300), indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Prin urmare, pentru ca vi s-a anulat codul de tva, aveti obligatia efectuarii ajustarilor conform art. 304 si 305 din Codul fiscal, aveati obligatia depunerii decontului de tva pana pe 25 ale lunii urmatoare  celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Neavand cod de tva, nu puteti deduce tva aferenta facturilor de telefon. De asemenea, nu veti mai utiliza conturile de tva (4426, 4427, 4424, 4423). Tva din factura de telefon se va include pe cheltuiala.

Va recomand sa mergeti la Administratia financiara, sa vedeti motivul pentru care v-a fost anulat codul de tva si sa rezolvati respectiva problema, indiferent de activitatea societatiii.

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X