Declaratia 390 VIES este reglementata de catre OPANAF nr. 591/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", publicat in Monitorul oficial nr 94/2016.
In acest formular fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa mentioneze:
- livrarile intracomunitare scutite de taxa realizate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal (adica livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau);
Click aici pentru D 390 VIES actualizat 2017! - livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 276 alin. (5) din Codul fiscal efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T;
- prestarile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in România, dar stabilite in Uniunea Europeana, altele decât cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;
- achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile;
- achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din România care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in România, dar stabilite in Uniunea Europeana.
Declaratia 390 VIES se completeaza pentru fiecare luna calendaristica in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru astfel de operatiuni.
Ce nu se declara in Declaratia 390 VIES?
In conformitate cu prevederile articolului 278 al Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decât cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile.
Totodata, se precizeaza ca, prin exceptie, pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
- locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier;
- locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori etc.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
De exemplu, nu se aplica taxarea inversa serviciilor de cazare din UE, si in consecinta acestea nu se declara in Declaratia 390. Facturile de cazare au intotdeauna trecuta TVA a tarii respective, deoarece serviciile de cazare se taxeaza local (unde se gaseste unitatea de cazare).
Le fel, bunurile si serviciile consumate in state membre UE (cum ar fi hrana sau serviciile de transport utilizate in cadrul unor deplasari) nu se declara in formularul 390 VIES, ele continand cota de TVA locala.