Ne dorim ca informatiile pe care le aducem in atentia dumneavoastra sa poata fi aplicate cu succes in 2017, indiferent de situatiile intalnite in practica. Afacerile din mediul online au inflorit de la an la an, iar zona de ecommerce se bucura si la acest inceput de an de succes. Pentru ca orice afacere are nevoie de o structura solida in relatia cu legislatia in vigoare, ne propunem ca prin studiul de caz de mai jos sa rezolvam o situatie des intalnita in acest domeniu.
Avem asadar o societate care plateste o taxa pentru acces site unei firme din SUA. Veti vedea astfel cum se inregistreaza factura din punct de vedere al TVA, cat si in decont, precum si din punct de vedere al impozitului pentru nerezidenti.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Totodata, subliniem aspecte importante cu privire la termenul de redeventa si situatiile la care sa fiti atenti in domeniu.
Problema majora care apare la aceasta factura platita catre nerezidentul din SUA consta in identificarea existentei sau nonexistentei unei redevente. Termenul de redeventa este definit la art. 7 punctul 36 din codul fiscal.
La alin. (1) al acestui punct este definit termenul de redeventa si sunt prezentate situatii care pot fi incadrate in redeventa.
Astfel, conform alin. (1), termenul de redeventa se refera la plati de orice natura efectuate pentru folosirea ori pentru dreptul de folosinta, astfel:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
b) dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea tehnica de transmitere - inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
c) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software;
d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.
La alin. (2) al punctului 36 sunt prezentate situatii in care platile nu sunt considerate redevente:
a) platile pentru achizitionarea integrala a oricarei proprietati sau a oricarui drept de proprietate asupra tuturor elementelor mentionate la alin. (1);
b) platile pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, inclusiv pentru instalarea, implementarea, stocarea, personalizarea sau actualizarea acestuia;
c) platile pentru achizitionarea integrala a unui drept de autor asupra unui software sau a unui drept limitat de a-l copia exclusiv in scopul folosirii acestuia de catre utilizator sau in scopul vânzarii acestuia in cadrul unui contract de distributie;
d) platile pentru obtinerea drepturilor de distributie a unui produs sau serviciu, fara a da dreptul la reproducere;
e) platile pentru accesul la sateliti prin inchirierea de transpondere sau pentru utilizarea unor cabluri ori conducte pentru transportul energiei, gazelor sau petrolului, in situatia in care clientul nu se afla in posesia transponderelor, cablurilor, conductelor, fibrelor optice sau unor tehnologii similare;
f) platile pentru utilizarea serviciilor de telecomunicatii din acordurile de roaming, a frecventelor radio, a comunicatiilor electronice intre operatori.
La art. 223 alin. (1) din codul fiscal sunt prezentate veniturile obtinute de catre nerezidenti din Romania care intra sub incidenta impoztarii pe veniturile nerezidentilor. La lit. d) sunt prevazute redeventele obtinute de un nerezident de la un rezident ca fiind venituri impozabile in Romania. La punctul 2 alin. (1) este reluata ideea unei redevente, si anume folosirea sau dreptul de a folosi orice drept de proprietate sau drept prevazut la art. 7 punctul 36 alin. (1) din codul fiscal.
La alin. (2) - (17) ale punctului 2 din normele de aplicare a art. 223 sunt prezentate detaliat situatii care se pot incadra in categoria redeventelor sau situatii care nu reprezinta redevente.
Oricum, ca regula generala, o suma platita unui nerezident se considera redeventa daca se acorda un drept de utilizare a unor drepturi patrimoniale.
La alin. (5) si (9) se arata:
"(5) In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. In consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. Acelasi rezultat se aplica si pentru drepturi de retea sau site, in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv in scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului.
(9) In cazul unei tranzactii care permite unei persoane sa descarce electronic imagini, sunete sau texte, suma care trebuie platita nu este redeventa daca folosirea acestor materiale se limiteaza la drepturile necesare pentru a permite descarcarea, stocarea si exploatarea computerului, retelei sau a altui echipament de stocare, operare sau afisare a utilizatorului. In caz contrar, suma care trebuie platita pentru transferul dreptului de a reproduce si a face public un produs digital este o redeventa."
Asadar, situatiile care genereaza sau nu o redeventa prevazute in codul fiscal trebuie foarte bine analizate si comparate cu ceea ce vi se ofera dvs in mod concret si real prin accesarea site-ului respectiv. Simpla mentiune ca este vorba de un acces la un site nu este relevanta pentru a stabili cu certitudine daca plata catre nerezidentul din SUA este sau nu este redeventa.
Daca este vorba doar de o simpla accesare a site-ului, fara a vi se acorda vreun drept de utilizare a unor imagini, sunete, texte, ci doar vi se acorda un drept limitat la descarcarea si stocarea acestora, plata respectiva nu intra in categoria redeventelor, fiind exclusa din sfera impozitului pe nerezidenti.
In ceea ce priveste TVA, potrivit art. 278 alin. (2) din codul fiscal, locul prestarii serviciilor catre o persoana impozabila este locul unde persoana beneficiara isi are sediul activitatii economice.
Pornind de la aceasta regula generala, rezulta ca locul prestarii serviciului este in Romania, adica acolo unde dvs - ca beneficiar al serviciilor - aveti sediul activitatii economice. Asadar, operatiunea este impozabila in Romania.
Persoana obligata la plata taxei la bugetul de stat roman este beneficiarul serviciilor - adica dvs - potrivit art. 307 alin. (2) din codul fiscal.
Plata taxei la buget nu se face efectiv, ci prin aplicarea mecanismului taxarii inverse, adica prin inregistrarea taxei atat ca taxa deductibila, cat si ca taxa colectata, potrivit art. 326 alin. (2) din codul fiscal, deoarece sunteti persoana impozabila inregistrata in scop de TVA normal.
Ca obligatii declarative, factura se raporteaza in decondul de TVA ca taxa colectata - pe randul 7 (fara a se raporta si pe randul 7.1, deoarece nu este o operatiune intracomunitara) - si ca taxa deductibila - pe randul 20 (fara a se raporta si pe randul 20.1 din acelasi motiv).
factura nu se declara in declaratia 390 VIES, nefiind o operatiune intracom,unitara, insa se declara in declaratia 394, deoarece este o operatiunea taxabila pe teritoriul Romaniei si nu se declara in 390. In declaratia 394, factura se raporteaza la sectiunea F - destinata operatiunilor efectuate cu persoane nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene.
Monografia contabila este urmatoarea:
- inregistrarea facturii:
628 / 471 = 401 cu suma in valuta * curs BNR valabil la data facturii (afisat cu o zi anterioara celei in care a fost emisa factura)
- taxarea inversa:
4426 = 4427 suma in lei stabilita mai sus * 19%
- plata facturii:
401 = 5124 cu valoarea in valuta * curs BNR valabil la data platii
si inregistrarea diferentelor de curs: 401 = 7651 sau 6651 = 5124.
In alta ordine de idei, societatea dvs trebuie sa depuna la organul fiscal in raza caruia are sediul social declaratia 015, la care se adauga o copie de pe factura primita de la nerezident, tradusa in romana, in vederea obtinerii codului de inregistrare fiscala a nerezidentului, potrivit art. 82 alin. (3), (10) si (11) din codul de procedura fiscala.
Alte temeiuri legale:
- art. 290 alin. (25) din codul fiscal
- punctele 323 si 325 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014
- functiunea conturilor 6651 si 7651 din aceleasi reglementari contabile;
- OPANAF 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA - cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal