Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Veniturile obtinute de nerezidenti. Aplicam prevederile Codului fiscal sau conventiile de evitare a dublei impuneri?

Data aparitiei: 13 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
nerezidentidividendedobanziimpunere la sursaconventii evitare

Prevederile Titlului VI din Codul fiscal privind impunerea la sursa a veniturilor impozabile obtinute de nerezidenti din Romania se aplica in urmatoarele cazuri:

  • daca beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri
  • daca beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala,
  • atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.

In aceste situatii pentru veniturile impozabile platitorul de venit are obligatia de a retine impozit la sursa aplicand cotele de impunere prevazute la art. 224 din Codul fiscal.

Daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri si prezinta certificatul de rezidenta valabil la momentul realizarii venitului, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit. In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

In ceea ce priveste veniturile din dividende, dobanzi, redevente si comisioane se aplica urmatoarele reguli:

  • dispozitiile alin. 2 ale articolelor "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.
  • dispozitiile alin. 2 ale articolelor "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective. Aplicarea alin. 2 al articolelor "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri care prevad impunerea in statul de sursa nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul de rezidenta acorda credit fiscal pentru impozitul platit in Romania, in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri

Astfel, in cazul acestor  venituri, se aplica dispozitiile alin. (2) ale articolelor din conventiile de evitare a dublei impuneri, dispozitii care prevad ca acestea pot fi impuse in statul din care provin, precum si o limita maxima ce nu poate fi depasita. In aceste situatii platitorul de venit aplica cota de impozitare mai favorabila.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X