In randurile de mai jos, tinem cont de situatia in care o societate are de plata annual o taxa de utilizare a marcii comerciale unei societati afiliate din alt stat. Societatea straina a pus la dispozitie societatii din Romania certificatul de rezidenta intotdeauna inainte de efectuarea platilor. Societatea din Romania a efectuat platile fara a retine impozitul aferent pe veniturile nerezidentilor, iar platile au fost achitate 100%.
Vom raspunde, cu ajutorul specialistului, urmatoarelor intrebari:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Dorim sa corectam situatia, care este procedura? Pentru anul 2017 avem deja cerificatul de rezidenta fiscala din tara straina, iar scadenta platii este 30.06.2017. Ce corectii putem face pana la data scadenta?
Avand in vedere ca societatea din Cipru a prezentat certificat de rezidenta fiscala in acest stat urmeaza ca atat natura sumelor platite cat si cota de impozit sa fie stabilite in conformitate cu prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Cipru ratificate prin Decretul nr. 261/1982. Astfel, in conformitate cu prevederile art. 12 din Conventie, aplicabil in speta, suma platita intra in sfera redeventelor si este supusa impozitului in cota de 5% din suma bruta a redeventelor platite.
In conditiile in care societatea platitoare de venit nu a achitat obligatiile fiscale aferente venitului platit societatii nerezidente urmeaza sa procedeze dupa cum urmeaza:
1. Sa depuna declaratia 100 sau o corecteze pe cea corespunzatoare datei la care a fost platit venitul nerezidentului pentru a cuprinde in declaratie obligatia de plata a impozitului determinat potrivit celor de mai sus. Corectarea declatratiei se poate realiza in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani prevazut de art. 110 din Codul de procedura fiscala;
2. Sa efectueze plata impozitului determinat prin aplicarea cotei de 5% asupra venitului brut, urmand ca ulterior, in temeiul art. 173 din Codul de procedura fiscala sa fie facuta plata dobanzilor si penalitatilor de intarziere, calculate ca urmare a neefectuarii platii impozitului la termen, pe baza deciziei intocmite de organele fiscale in acest sens;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
3. Societatea nerezidenta sa solicite direct sau printr-un imputernicit, conform art. 232 din Codul fiscal certificatul de atestare a impozitului retinut in Romania astfel ca ulterior, pe baza acestuia si in temeiul Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Cipru sa fie evitata dubla impunere conform art. 25 din cuprinsul acesteia.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale