Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Corectie neretinere impozit nerezidenti. Sfatul specialistului

Ultima actualizare: 16 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
corectie neretinere impozitmarca comercialanerezidentideclaratia 100

In randurile de mai jos, tinem cont de situatia in care o societate are de plata annual o taxa de utilizare a marcii comerciale unei societati afiliate din alt stat. Societatea straina a pus la dispozitie societatii din Romania certificatul de rezidenta intotdeauna inainte de efectuarea platilor. Societatea din Romania a efectuat platile fara a retine impozitul aferent pe veniturile nerezidentilor, iar platile au fost achitate 100%. 

Vom raspunde, cu ajutorul specialistului, urmatoarelor intrebari:

Dorim sa corectam situatia, care este procedura? Pentru anul 2017 avem deja cerificatul de rezidenta fiscala din tara straina, iar scadenta platii este 30.06.2017. Ce corectii putem face pana la data scadenta?


Avand in vedere ca societatea din Cipru a prezentat certificat de rezidenta fiscala in acest stat urmeaza ca atat natura sumelor platite cat si cota de impozit sa fie stabilite in conformitate cu prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Cipru ratificate prin Decretul nr. 261/1982. Astfel, in conformitate cu prevederile art. 12 din Conventie, aplicabil in speta, suma platita intra in sfera redeventelor si este supusa impozitului in cota de 5% din suma bruta a redeventelor platite.
 
In conditiile in care societatea platitoare de venit nu a achitat obligatiile fiscale aferente venitului platit societatii nerezidente urmeaza sa procedeze dupa cum urmeaza:
 
1. Sa depuna declaratia 100 sau o corecteze pe cea corespunzatoare datei la care a fost platit venitul nerezidentului pentru a cuprinde in declaratie obligatia de plata a impozitului determinat potrivit celor de mai sus. Corectarea declatratiei se poate realiza in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani prevazut de art. 110 din Codul de procedura fiscala;
 
2. Sa efectueze plata impozitului determinat prin aplicarea cotei de 5% asupra venitului brut, urmand ca ulterior, in temeiul art. 173 din Codul de procedura fiscala sa fie facuta plata dobanzilor si penalitatilor de intarziere, calculate ca urmare a neefectuarii platii impozitului la termen, pe baza deciziei intocmite de organele fiscale in acest sens;
 


3. Societatea nerezidenta sa solicite direct sau printr-un imputernicit, conform art. 232 din Codul fiscal certificatul de atestare a impozitului retinut in Romania astfel ca ulterior, pe baza acestuia si in temeiul Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Cipru sa fie evitata dubla impunere conform art. 25 din cuprinsul acesteia.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X