email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinia specialistului: Venituri din castiguri de capital realizate de nerezident persoana fizica

venituri din castiguricastiguri de capitalcodul fiscalimpozit pe venit

In analiza de mai jos, cu ajutorul specialistului vom face referire la situatia in care o persoana fizica nerezidenta din alt stat UE obtine din Romania castiguri de capital prin intermediar in anul 2016, pentru a stabili ce obligatii declarative si de plata are fiecare dintre parti.

Presupunand ca natura castigurilor de capital este reprezentata de venituri din transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridical romana, subliniem ca in conformitate cu prevederile art. 223 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal veniturile unei persoane fizice nerezidente de aceasta natura fac obiectul impunerii in conformitate cu regulile speciale prevazute la Titlu IV – Impozitul pe venit.
 
Astfel, veniturile din cesionarea partilor sociale reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune realizandu-se in conformitate cu prevederile art. 94 din acest act normativ. Din definitiile date titlurilor de participare si titlurilor de valoare de art. 7 pct. 40 si 41 din Codul fiscal rezulta ca partile sociale intr-o societate cu raspundere limitata sunt considerate titluri de valoare. Astfel, castigul din transferul partilor sociale reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala definita la art. 7 pct. 44 lit e) din Codul fiscal ca fiind valoarea de achizitie sau de aport. Determinarea castigului/pierderii din transferul acestor titluri de valoare se efectueaza la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit.
 
Conform art. 129 alin. (3) din Codul fiscal, contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit Titlului IV, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit. Astfel, potrivit art. 96 din Codul fiscal, castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare si reflectat in declaratia 200 care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celuide realizare a venitului. Potrivit art. 119 din Codul fiscal, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare se determina de organul fiscal competent (conform art. 40 din Codul de procedura fiscala si art. 5 din OPANAF nr. 3775/2015 competenta revine organului fiscal pe raza caruia se face constatarea actului supus dispozitiilor legale fiscale – contractul de cesiune a partilor sociale) ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni. In cazul in care este inregistrata o pierdere neta anuala stabilita prin declaratia privind venitul realizat, aceasta se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
 
Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent potrivit art. 123 din Codul fiscal pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.
 
Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere, impozitul de achitat conform deciziei de impunere anuale platindu-se in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
 
In cazul in care persoana fizica nerezidenta in cauza prezinta certificatul de rezidenta fiscala, desigur ca vor fi aplicabile prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si Grecia ratificata prin Legea nr. 25/1993 urmand a fi aplicate prevederile art. 14 referitor la castigurile din capital care reglementeaza regimul de impozitare a veniturilor de natura celor analizate. Prin aplicarea paragrafului 4 al art. 14 castigurile obtinute din instrainarea oricaror bunuri, altele decit cele mentionate la celelate paragrafe ale articolului care insa nu vizeaza transferul titlurilor de participare, vor fi impuse numai in statul contractant al carui rezident este cel care instraineaza.


 
In concluzie, prezentarea certificatului de rezidenta fiscala va determina neimpozitarea in Romania a castigurilor de capital realizate de catre persoana fizica rezidenta in Grecia veniturile fiind impuse doar in acest stat.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din castiguricastiguri de capitalcodul fiscalimpozit pe venit


Data aparitiei: 04 Iulie 2017

Votati articolul "Opinia specialistului: Venituri din castiguri de capital realizate de nerezident persoana fizica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X