Incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017 se aplica noi prevederi privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru cercetatori, ca urmare a modificarilor aduse prin Legea nr. 136/2017.
Astfel, conform art. 60 pct. 3 din Codul fiscal sunt scutite de impozit persoanele fizice pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare, definita conform Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit procedurii stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului cercetarii si inovarii, in urmatoarele conditii:
a) scutirea se acorda pentru toate persoanele care sunt incluse in echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare si inovare, astfel cum este definit in OG 57/2002, cu indicatori de rezultat definiti;
OG 57/2002 defineste proiectul de cercetare ca fiind modalitatea de atingere a unui obiectiv al unui program, cu un scop propriu bine stabilit, care este prevazut sa se realizeze intr-o perioada determinata utilizand resursele alocate si caruia ii este atasat un set propriu de reguli, obiective si activitati.
b) scutirea se acorda in limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare, evidentiate distinct in bugetul proiectului;
c) statul de plata aferent veniturilor din salarii si asimilate salariilor, obtinute de fiecare angajat din activitatile desfasurate in proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare, se intocmeste separat pentru fiecare proiect.
Anterior, pana la intrarea in vigoare a acestor modificari, pentru aplicarea scutirii trebuiau indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) postul sa faca parte dintr-un compartiment de cercetare- dezvoltare, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment, laborator sau altele similare;
b) angajatul sa desfasoare activitati de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica eligibile, cuprinse intr-un proiect de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
c) angajatul sa fi absolvit cel putin ciclul I de studii universitare sau o forma de invatamant superior de lunga durata si sa detina o diploma de licenta sau echivalenta, conferita de o institutie acreditata de invatamant superior din Romania, sau o diploma obtinuta la absolvirea studiilor universitare de licenta la institutii acreditate de invatamant superior din strainatate, recunoscuta si echivalata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice;
d) cheltuielile cu salariile si asimilate salariilor sa fie prevazute in bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica;
e) angajatorul sa aiba in obiectul de activitate si activitati de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.
Incepand cu 05 septembrie 2017 este in vigoare o noua procedura de aplicare a scutirii, procedura ce a fost aprobata prin OMFP 2326/2017, la aceasta data fiind abrogata procedura aprobata prin OMFP 4947/2016.
Conform procedurii recent aprobata, in vederea aplicarii acestei scutiri proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare trebuie sa contina elementele definitorii ale proiectului, respectiv:
a) scopul;
b) domeniul de cercetare, dezvoltare si inovare;
c) obiectivele;
d) perioada de desfasurare;
e) tipul sursei de finantare (public/privat/national/extern);
f) bugetul, cu evidentierea distincta a cheltuielilor corespunzatoare veniturilor din salarii si asimilate salariilor aferente personalului incadrat in proiect;
g) caracterul de noutate si/sau inovativ al rezultatului;
h) indicatorii de rezultat definiti - rezultatele cuantificabile angajate prin proiect.
In cazul in care in bugetul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare sunt cuprinse si sume reprezentand indemnizatii de concedii de odihna, veniturile respective sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
Documentele justificative care se au in vedere la incadrarea persoanelor fizice scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare in cadrul proiectelor sunt:
a) documentul care contine datele de identificare ale proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare;
b) fisele de pontaj corespunzatoare proiectului;
c) statul de plata intocmit separat pentru fiecare proiect.
Documentele justificative pentru aplicarea scutii au fost reduse la trei fata de sapte cate erau prevazute de vechea procedura.
Scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se acorda chiar si in cazul nerealizarii obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare si de inovare.