Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Deducere suplimentara la calculul rezultatului fiscal. Noile conditii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deducere suplimentara la calculul rezultatului fiscal. Noile conditii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele
rezultat fiscalcheltuielideduceri

In Monitorul Oficial nr. 967 din 4 octombrie 2022 a fost publicat O.M.F. nr. 3.265/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal. 

Iata ce prevede O.M.F. nr. 3.265/2022

Ordinul 3265/2022 aduce modificari si completari Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1056/ 2016. 

Modificarile vizeaza: 

• Conditiile pe care activitatile de cercetare-dezvoltare trebuie sa le indeplineasca, cumulativ, pentru a fi eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal. Conform modificarilor, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie sa indeplineasca,cumulativ, urmatoarele conditii: 

a) Sunt cuprinse intr-un proiect de cercetare-dezvoltare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003,cu modificarile sicompletarile ulterioare, identificat prin urmatoarele elemente: 

1. scopul proiectului si obiectivele proiectului; 
2. domeniul de cercetare-dezvoltare;
3. perioada de desfasurare a proiectului;
4. resursele alocate proiectului (sursele de finantare si, daca este cazul, echipa de proiect si infrastructura de cercetare);
5. bugetul proiectului;
6. categoria rezultatului activitatii de cercetare-dezvoltare, conform art. 74 din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/ 2003,cu modificarile si completarile ulterioare;
7. caracterul inovativ.

b) Sunt activitati de cercetare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica. In cadrul activitatilor de dezvoltare tehnologica se iau in considerare activitatile de dezvoltare experimentala. 

• Incadrarea proiectelor si activitatilor pentru a beneficia de stimulentele fiscale 

Pentru incadrarea proiectelor si activitatilor ca fiind de cercetare-dezvoltare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare constituie un corp de experti inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare. Metodologia de selectie a expertilor, normele metodologice cu privire la expertiza in vederea certificarii activitatii de cercetare-dezvoltare, precum si structura Registrului national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare, urmeaza sa se aprobe prin ordin al conducatorului autoritatii de stat pentru cercetare dezvoltare. In vederea incadrarii proiectelor si activitatilor pentru a beneficia de stimulentele fiscale prevazute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilul poate solicita certificarea activitatii de catre un expert inscris in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare. 

Prin exceptie de la aceste prevederi, contribuabilii mari, stabiliti potrivit OPANAF nr. 3.609/ 2016 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, au obligatia de a solicita certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare de catre un expert inscris in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare. 

Pentru proiectele si activitatile de cercetare-dezvoltare finantate din fonduri publice nationale si internationale nu este necesara certificarea de catre expertii inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.

 Aceste prevederi se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X