In Monitorul Oficial nr. 967 din 4 octombrie 2022 a fost publicat O.M.F. nr. 3.265/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.
Iata ce prevede O.M.F. nr. 3.265/2022
Ordinul 3265/2022 aduce modificari si completari Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1056/ 2016.
Modificarile vizeaza:
• Conditiile pe care activitatile de cercetare-dezvoltare trebuie sa le indeplineasca, cumulativ, pentru a fi eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal. Conform modificarilor, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie sa indeplineasca,cumulativ, urmatoarele conditii:
a) Sunt cuprinse intr-un proiect de cercetare-dezvoltare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003,cu modificarile sicompletarile ulterioare, identificat prin urmatoarele elemente:
1. scopul proiectului si obiectivele proiectului;
2. domeniul de cercetare-dezvoltare;
3. perioada de desfasurare a proiectului;
4. resursele alocate proiectului (sursele de finantare si, daca este cazul, echipa de proiect si infrastructura de cercetare);
5. bugetul proiectului;
6. categoria rezultatului activitatii de cercetare-dezvoltare, conform art. 74 din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/ 2003,cu modificarile si completarile ulterioare;
7. caracterul inovativ.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
b) Sunt activitati de cercetare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica. In cadrul activitatilor de dezvoltare tehnologica se iau in considerare activitatile de dezvoltare experimentala.
• Incadrarea proiectelor si activitatilor pentru a beneficia de stimulentele fiscale
Pentru incadrarea proiectelor si activitatilor ca fiind de cercetare-dezvoltare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare constituie un corp de experti inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare. Metodologia de selectie a expertilor, normele metodologice cu privire la expertiza in vederea certificarii activitatii de cercetare-dezvoltare, precum si structura Registrului national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare, urmeaza sa se aprobe prin ordin al conducatorului autoritatii de stat pentru cercetare dezvoltare. In vederea incadrarii proiectelor si activitatilor pentru a beneficia de stimulentele fiscale prevazute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilul poate solicita certificarea activitatii de catre un expert inscris in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Prin exceptie de la aceste prevederi, contribuabilii mari, stabiliti potrivit OPANAF nr. 3.609/ 2016 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, au obligatia de a solicita certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare de catre un expert inscris in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Pentru proiectele si activitatile de cercetare-dezvoltare finantate din fonduri publice nationale si internationale nu este necesara certificarea de catre expertii inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Aceste prevederi se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023.