email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valoarea tichetului de masa creste de la 20 de lei la 30 de lei, de la 1 iulie

Valoarea tichetului de masa creste de la 20 de lei la 30 de lei, de la 1 iulie
tichete de masavouchere de vacantabilete de valoare

Valoarea tichetului de masa va creste de la 20,17 lei, cat este in prezent, la 30 de lei, de la 1 iulie 2022, potrivit Legii 187/2022 care modifica si completeaza Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial  nr. 613 din 22 iunie 2022. 

Conform legislatiei, angajatii pot sa primeasca un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masa. Valoarea tichetelor nu poate sa depaseasca suma maxima, insa poate fi mai mica, in functie de cum decide fiecare companie.

Noua valoare maxima de 30 de lei va fi valabila in semestrul al doilea din 2022 si in primele doua luni ale primului semestru din 2023. Astfel, valoarea lunara a tichetelor de masa ar fi 660 de lei / per angajat, in loc de 443,74 de lei, cat este in prezent. 

Citeste si: Scutire de impozit pentru tichetele de masa, tichetele de cresa si voucherele de vacanta

Majorarea valorii tichetelor de masa a fost anuntata de Guvern in luna aprilie, cu scopul de a compensa cresterea rapida a preturilor la alimente. Ultima majorare a tichetelor de masa a fost facuta incepand cu luna aprilie a acestui an, prin Ordinul 366/2022, cand valoarea acestora a crescut cu 8 bani. 

Aceeasi lege prevede ca voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului. 

Legea 187/2022 - tichete de masa de 30 de lei: textul actului normativ

Denumire completa: Legea 187/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare

 

 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articolul I

Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599 din 13 iulie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 14

Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 30 de lei.

2. La articolul 15, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), organizatiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajati ai organizatiei sindicale.

(4) Frecventa acordarii tichetelor cadou prevazute la alin. (3) si valoarea lor se stabilesc de catre conducerea organizatiei sindicale. Prevederile referitoare la achizitionarea si emiterea tichetelor cadou se aplica in mod corespunzator.

3. La articolul 24, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmatorul cuprins:

(6^1) Voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului. Procedura privind plata taberelor potrivit prezentului alineat se stabileste prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului finantelor.

Articolul II

(1) Prevederile art. I pct. 1 se aplica incepand cu data de 1 iulie 2022.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, valoarea nominala prevazuta la art. I pct. 1 din prezenta lege se aplica si in semestrul II al anului 2022, precum si in primele doua luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie si martie 2023.

(3) Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022, tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita la art. I pct. 1 din prezenta lege, de pana la 30 lei/tichet de masa/zi, si valoarea acordata in luna iunie 2022 corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
 

Citeste si: Tichete de masa: avantaje fiscale, obligatii si monografie contabila

 

Sursa foto: Pixabay


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masavouchere de vacantabilete de valoare


Data aparitiei: 23 Iunie 2022

Votati articolul "Valoarea tichetului de masa creste de la 20 de lei la 30 de lei, de la 1 iulie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X