email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SPLIT TVA: Ce se intampla cu Retururile catre client persoana fizica plata cash, precum si retur plata card?

split tvacontul de tvaretururi plata cashretururi plata cardOG 23/2017

Continuam seria de articole privind unele proceduri modificate odata cu aplicarea Split TVA. Pentru a va oferi lamuriri concise despre cum va trebui sa procedati, am adresat unuia dintre consultantii nostri unele dintre cele mai arzatoare intrebari si subiecte despre care ne-ati transmis ca ati dori sa aflati mai multe detalii. Regasiti mai jos continuarea primei seriei pe care o puteti citi AICI

Ce se intampla cu Retururile catre client persoana fizica plata cash, precum si retur plata card?

a. retururi catre client plata cash

   Potrivit art 9 lit k din OG 23/2017, contul de TVA se crediteaza si cu:
   "sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar, prevazute la art. 15 alin. (2), sau cu cardul din contul curent".

   "Transferurile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Structura competenta, procedura si conditiile de aprobare a transferului se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.        
Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii" (art 12 din OG 23/2017).


Asadar, este permis transferul de sume reprezentand TVA achitata in numerar din contul de TVA, cu acordul organului fiscal,  in vederea retururilor catre client a TVA achitata in numerar.

b. retururi plata card

    Potrivit art 15 alin (1) lit a din OG 23/2017:
   "Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar".

    Asadar, firma care incaseaza sume prin card de la o persoana fizica sau de la o firma va avea obligatia ca in termen de 7 zile lucratoare sa transfere/depuna in contul sau de TVA suma reprezentand TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit.

    Se pot face transferuri din contul de TVA catre contul curent al firmei, insa numai cu aprobarea ANAF acordate in urma unei cereri din partea firmei. 

   La art 9 lit e,g sau l sunt prevazute transferuri din contul de TVA catre contul curent in anumite situatii in care am putea incadra si retururile de plati (TVA) prin carduri catre clienti:

"e) sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
g) sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
l) alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, cu acordul organului fiscal".

    Asteptam normele metodologice care sa reglementeze in detaliu procedura de retur catre clienti a TVA rezultata din incasari cu numerar sau prin carduri. 

Cititi si SPLIT TVA: 3 raspunsuri despre incasarile in numerar, plata defalcata pentru firmele care aplica TVA la incasare si recuperarea TVA-ului

 

Raspuns oferit pentru Contabilul.ro de Ionut JingaConsultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvacontul de tvaretururi plata cashretururi plata cardOG 23/2017


Data aparitiei: 12 Septembrie 2017

Votati articolul "SPLIT TVA: Ce se intampla cu Retururile catre client persoana fizica plata cash, precum si retur plata card?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X