AJFP Galati informeaza contribuabilii, persoane fizice care obtin venituri din meditatii, ca trebuie sa se conformeze voluntar prin inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului, declararea veniturilor la organul fiscal si plata obligatiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii/inregistrarii, respectiv pana la data de 25 MAI, inclusiv a fiecarui an, in cazul celor care au inceput activitatea in anii anteriori.
Informatii privind obligatiile fiscale declarative si de plata din punct de vedere al impozitului pe venit sunt disponibile in Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice, postat pe site-ul www.anaf.ro, in sectiunea Asistenta contribuabili/ Servicii oferite contribuabililor/ Ghiduri curente si alte materiale informative.
Veniturile din meditatii se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Titlul IV - Capitolul II). Din punct de vedere al contributiilor sociale sunt aplicabile prevederile Titlului V - Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal.
Dorim sa subliniem ca ANAF urmareste sa faciliteze conformarea fiscala voluntara a contribuabililor si sa asigure o buna gestiune a riscurilor de neconformare intrucat in domeniul impozitului pe venit exista riscuri de neinregistrare, riscuri de nedeclarare sau de sub-declarare si riscuri legate de neplata la timp a obligatiilor fiscale.
Conformarea fiscala voluntara a contribuabililor reprezinta unul din obiectivele ANAF, care intreprinde in mod constant actiuni pentru a imbunatati gradul de conformare la nivelul contribuabililor. In acest sens, ANAF a elaborat Strategia de crestere a conformarii voluntare in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania 2023-2025, disponibila pe site-ul ANAF in sectiunea Despre ANAF/ Strategii ANAF/ Programe si strategii.
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Conformarea voluntara la inregistrarea fiscala, declararea si plata obligatiilor fiscale scuteste contribuabilii de eventualele neplaceri cauzate de calcularea unor dobanzi, penalitati de intarziere, respectiv penalitati de nedeclarare sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale.
Foto: pexels.com