email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia Unica

Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia Unica
venituri meditatiideclaratia unicaformular 212

AJFP Galati informeaza contribuabilii, persoane fizice care obtin venituri din meditatii, ca trebuie sa se conformeze voluntar prin inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului, declararea veniturilor la organul fiscal si plata obligatiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii/inregistrarii, respectiv pana la data de 25 MAI, inclusiv a fiecarui an, in cazul celor care au inceput activitatea in anii anteriori.

Informatii privind obligatiile fiscale declarative si de plata din punct de vedere al impozitului pe venit sunt disponibile in Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice, postat pe site-ul www.anaf.ro, in sectiunea Asistenta contribuabili/ Servicii oferite contribuabililor/ Ghiduri curente si alte materiale informative.

Veniturile din meditatii se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Titlul IV - Capitolul II). Din punct de vedere al contributiilor sociale sunt aplicabile prevederile Titlului V - Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal.

Dorim sa subliniem ca ANAF urmareste sa faciliteze conformarea fiscala voluntara a contribuabililor si sa asigure o buna gestiune a riscurilor de neconformare intrucat in domeniul impozitului pe venit exista riscuri de neinregistrare, riscuri de nedeclarare sau de sub-declarare si riscuri legate de neplata la timp a obligatiilor fiscale.
Conformarea fiscala voluntara a contribuabililor reprezinta unul din obiectivele ANAF, care intreprinde in mod constant actiuni pentru a imbunatati gradul de conformare la nivelul contribuabililor. In acest sens, ANAF a elaborat Strategia de crestere a conformarii voluntare in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania 2023-2025, disponibila pe site-ul ANAF in sectiunea Despre ANAF/ Strategii ANAF/ Programe si strategii.


Conformarea voluntara la inregistrarea fiscala, declararea si plata obligatiilor fiscale scuteste contribuabilii de eventualele neplaceri cauzate de calcularea unor dobanzi, penalitati de intarziere, respectiv penalitati de nedeclarare sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri meditatiideclaratia unicaformular 212


Data aparitiei: 28 August 2024
Ultima actualizare: 29 August 2024

Votati articolul "Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia Unica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

    • Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului. Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi...» citeste mai departe aici

  • Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie

    • Pentru a scoate din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie, trebuie sa urmati pasii de mai jos, respectand baza legala aplicabila in Romania. Intrebare: "O societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA are in evidenta contabila 2 clienti cu sume neincasate ce au depasit termenul de prescriptie, fiind neincasate conform scadentelor acestora din aprilie 2019, respectiv decembrie ...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF septembrie 2024 - termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista care cuprinde termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale in septembrie 2024. Zilele de 2, 6, 10, 16, 20, 25 si 30 septembrie sunt considerate termene importante pentru depunerea documentelor fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In calendarul ANAF mai sunt prezentate informatii despre contribuabilii vizati si baza legala pentru fiecare obligatie fiscala in parte. ...» citeste mai departe aici

  • Bilant semestrial nedepus la timp: ce amenzi se aplica?

    • In contextul obligatiilor fiscale si contabile ale societatilor comerciale din Romania, respectarea termenelor pentru depunerea raportarilor financiare este esentiala pentru a evita sanctiunile prevazute de lege. Un exemplu relevant in acest sens este situatia in care o societate nu a depus la timp raportarea semestriala la 30 iunie 2024, termenul legal pentru aceasta fiind stabilit la 19 august 2024. Acest studiu de caz analizeaza consecintele omiterii depuner...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X