La inceputul acestei saptamani, Senatul a respins ordonanta de Guvern privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, in prezent de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim.
Ordonanta privind plata CAS si CASS la nivelul salariului minim a fost aprobata de Guvern in vara acestui an si viza salariatii cu contracte partiale de munca, urmand ca aceste contributii sa se achite indiferent daca salariul e sub nivelul salariului minim.
"Vom lua in dezbatere un act normativ foarte discutat in ultimul timp, care implementeaza plata CAS si CASS de catre angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii cu part-time. In fapt, devenise o practica si este astazi o practica - angajatii sa fie tinuti cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu doua ore si platit diferenta pana la salariul minim din mana, la negru, eludand statul", a declarat premierul Tudose la inceputul sedintei Executivului din 20 iulie, aminteste HotNews.ro.
Acesta explica la acel moment ca urmau sa faca exceptie studentii, pensionarii si elevii, precum si ucenicii in varsta de pana la 18 ani, persoanele cu dizabilitati carora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai putin de 8 ore pe zi sau cei care obtin venituri din mai multe contracte de munca dintre care unul cu norma intreaga.
Calculele Guvernului aratau ca sunt incheiate, in total, 500.000 de contracte de munca part-time.
Obligatia de plata la acest nivel a contributiei la pensie si sanatate pentru contracte part-time era prevazuta, in noul program de guvernare, sa fie introdusa din luna august a acestui an, informeaza aceeasi sursa.
Am scris la momentul respectiv despre acest subiect aici: Din august CAS si CASS datorate de angajatori pentru salariatii cu timp partial ar putea fi calculate la valoarea salariului minim si nu la venitul realizat
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
ATENTIE! Daca aceasta ordonanta va fi aprobata in cele din urma, pentru salariarii cu contracte individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord,al caror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru determinarea contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator venitul luat in calcul va fi salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile si nu venitul realizat de salariat. Avand in vedere ca salariul minim in anul 2017 este de 1.450 lei, pentru veniturile sub nivelul acestuia angajatorii vor datora CAS (pentru conditii normale de munca -15,8%) in suma de 229 lei si CASS (5,2%) in suma de 75 lei, restul contributiilor datorate de angajator, precum si contributiile individuale calculandu-se pe baza venitului realizat de salariat.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.