Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Dividende in 2019: cum se vor impozita si cum se vor calcula

Ultima actualizare: 02 Aprilie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dividende in 2019: cum se vor impozita si cum se vor calcula
dividendecod fiscalasigurari sociale de sanatate

Ce trebuie sa stii despre veniturile din dividende in 2019? Iata mai jos modul de impozitare si de calcul prezentant de specialistul nostru Irina Dumitrescu.

 

Veniturile din dividende realizate de persoane fizice sunt considerare de Codul fiscal venituri din investitii conform art. 91 lit. a) din Codul fiscal:

"ART. 91 - Definirea veniturilor din investitii

Veniturile din investitii cuprind:

a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;
d) castiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice."


 

IMPOZITUL PE DIVIDENDE:


In ceea ce priveste impozitul pe dividende, si in anul 2019 acesta este de 5% asa cum a fost si in anul 2018:

"(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat." 

 

CONTRIBUTII SOCIALE:


CAS -  contributia la asigurari sociale - Nu se plateste la veniturile din dividende

 

Baza legala : art 137 Codul Fiscal:

"ART. 137 - Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale

(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
   b1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
  c) indemnizatii de somaj;
   d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

*Se observa ca veniturile din dividende nu sunt incluse.


CASS - contributia la asigurari sociale de sanatate

Conform art. 155 din Codul fiscal, veniturile din investitii, din categoria carora fac parte si veniturile din dividende, se regasesc in categoaria veniturilor  supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate.

”(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) -d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:

   a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
   b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
   c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
   d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
   e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
   f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
   g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
   h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.”

Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

In cazul veniturilor din dividende la incadrarea in plafonul anual se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018.

Prin urmare, daca valoarea dividendelor ridicate este mai mare de 12 salarii minime pe economie se va plati CASS.
 

Cat este aceasta contributie si cum se calculeaza:

”Art. 170. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)

   (1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

   (2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:

   a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
   b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
   c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
   d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
   e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;
   f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
   g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
   (3) La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
   (4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.”|

”ART. 156 - Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate

Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10%"

Baza lunara de calcul a acestei contributii CASS este salariul minim indiferent daca valoarea veniturilor din dividende este peste plafonul de 12 x salariul minim pe an.

Pentru anul 2019, ca sa ne dam seama daca ne incadram in plafonul de 12 salarii minime cu valoarea dividendelor, trebuie sa insumam toate veniturile enumerate mai sus, estimate pentru anul curent.

Salariul minim luat in calcul este cel ”in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120”, adica 2.080 lei.

Asadar, pentru anul 2019 plafonul este de 24.960 lei (12 x 2.080 lei).

Daca veniturile cumulate estimate pentru anul 2019 sunt sub acest plafon de 24.960 lei , nu exista obligatia depunerii declaratiei unice iar persoana fizica nu datoreaza CASS pentru anul 2019.

Daca se estimeaza venituri peste acest plafon persoana fizica va depune declaratia unica pana la data de 31 iulie 2019. Desi termenul era 15 martie 2019 acesta a fost prorogat prin OUG nr. 15/2019 pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei – 24.960 lei. Astfel, pentru anul 2019 contributia va fi: 24.960 lei x 10% = 2.496 lei.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2019 este pana la data de 15 martie 2020, insa persoanele fizice pot face oricand plati in contul acestei contributii pana la implinirea termenului de plata.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X