Daca va numarati printre romanii care intentioneaza sa plece din tara mai mult de 6 luni, trebuie sa luati in considerare ca trebuie sa anuntanti Fiscul, obligatie ce a intrat in vigoare din 2018. Amenzile se aplica si in 2019 daca nu completati si depuneti un chestionar de rezidenta fiscala.
ANAF a informat inca din 2017 cu privire la obligatiile declarative pe care le au persoanele ce parasesc teritoriul Romaniei pentru mai mult de sase luni sau care vin in tara pentru o perioada care depaseste 6 luni.
Cititi in continuare care sunt amenzile in acest caz si ce trebuie sa faca romanii care intentioneaza sa plece din tara mai mult de 6 luni!
Conform legislatiei in vigoare, persoanele care pleaca din tara mai mult de sase luni trebuie sa trimita Fiscului o notificare privind intentia lor. Aceasta se realizeaza prin completarea si depunerea unui chestionar de rezidenta fiscala. Obligatia de notificare a intentiei de a pleca din tara pentru o perioada de jumatate de an nu este noua in legislaţtie, insa de curand a fost reglementata, printr-o ordonanta a Guvernului, o amenda pentru cei ce o omit. Daca nu depuneti acest formular, veti primi o amenda cuprinsa intre 50 si 100 lei!
Persoanele fizice au obligatia de a anexa la "Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania" urmatoarele documente justificative:
- copia pasaportului, valabil (cetatenii Uniunii Europene anexeaza copia pasaportului sau a documentului national de identitate, valabil);
- copia cartii de identitate/cartii de rezidenta permanente/ permisului de sedere/ certificatului de inregistrare fiscala, emisa/emis de autoritatea competenta din Romania;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- documente care atesta existenta unei locuinte in Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
- dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana;
- un document emis de autoritatea fiscala straina care atesta ca persoana fizica este scoasa din
evidenta sa fiscala, dupa caz, insotit de o traducere autorizata in limba romana;
- orice alte documente care pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice.
DE RETINUT!
Intregistrarea documentului la unitatea Fiscului din raza domiciliului trebuie facuta cu 30 de zile inainte plecarii din tara.
Pentru mai multe informatii, consultati "Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice" aici! >>