email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectarea erorilor contabile si fiscale. Scutire impozit reinvestit

Corectarea erorilor contabile si fiscale. Scutire impozit reinvestit
erori contabileimpozit pe profitdeclaratia rectificativa

In studiul de caz prezentat astazi, subiectul il reprezinta o societate care a beneficiat in anul 2014 de scutire la impozit pe profitul reinvestit (tot profitul contabil la 31.12.2014). Profitul a fost repartizat la "Alte rezerve" rezultand facilitati fiscale. Ulterior, in anul 2017, s-au facut corectii prin contul 1174 ceea ce impune rectificarea declaratiei 101. Vom afla in continuare care sunt impicatiile fiscale din punct de vedere al impozitului pe profit.
 

Iata raspunsul specialistului!

Erorile constatate in contabilitate sunt definite la pct. 65 si urmatoarele din Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, ca fiind acele greseli matematice, greseli de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor etc.
 
Erorile respective se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea acestora se efectueaza la data constatarii lor (in speta, in anul 2017). In functie de perioada la care se refera si de gradul de semnificatie al erorilor respective, corectarea lor se efectueaza fie pe seama contului de profit si pierdere (pct. 67, alin. (1) din Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare) fie pe seama rezultatului reportat utilizandu-se ct. 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile” (pct. 67 alin. (2) si (3)).
 
Potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, in ct. 117 ”Rezultatul reportat” se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din modificarea politicilor contabile si/sau din corectarea erorilor contabile (4111 = 1174, 461 = 1174, cand este vorba de venituri sau 1174 = 401, 1174 = 462, 1174 = 441, cand se refera la cheltuieli etc.).
 
Nu ati specificat despre ce eroare este vorba, dar intelegem ca a produs modificari si in ceea ce priveste calculul impozitului pe profit pentru anul 2014.
 


Prevederile fiscale in vigoare aprobate prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, reglementeaza la art. 19, alin. (3) faptul ca indreptarea rezultatului fiscal, se poate face, in functie de politica contabila adoptata, astfel:

- prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera modificarile si completarea si depunerea unei declaratii rectificative,

sau

- corectiile sunt luate in calcul in anul in care se efectueaza calculul, pe seama contului de profit si pierdere. 
 
Asa cum ati precizat, din punct de vedere contabil ati corectat profitul anului 2014 si ca urmare, in anul 2017 cand ati constatat eroarea, trebuie sa depuneti un nou formular 101 cu informatiile corectate.
 
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop.
 
Declaratia rectificativa va fi completata, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.
 
Corectarea acestor erori aferente perioadelor anterioare poate fi efectuata doar pe seama rezultatului perioadei curente, fara a se influenta informatiile din situatiile financiare anterioare. Calculul se face extracontabil prin compararea datelor care au fost inregistrate cu cele care trebuiau inregistrate corect, comparatie din care rezulta  diferente favorabile sau nefavorabile.
 
Pentru diferentele suplimentare de plata, pentru care se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, organul fiscal va stabili noile debite care vor aparea prin fisa sintetica pe platitor, dupa operarea formularului rectificativ.
 
Dupa corectarea sumei eronate in evidenta contabila se inregistreaza numai diferenta dintre suma corecta si suma stabilita initial, prin debitul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", analitic distinct.
 
In cazul inregistrarii initiale a unui impozit pe profit mai mic modificarea se face prin nota contabila 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile” =  441 „Impozit pe profit”.
 
Majorarile de intarziere calculate de organul fiscal reprezinta cheltuiala curenta a anului in curs, care se inregistreaza astfel:
658                 =                     4481
„Alte cheltuieli                             „Alte datorii
de exploatare”                            fata de bugetul statului”
 
 si

4481              =                      5121
„Alte datorii               „Conturi la banci in lei”
fata de bugetul statului”
 
Cheltuielile respective sunt considerate nedeductibile la determinarea impozitului pe profit pentru anul 2017 (art. 25, alin. (4), lit. a).

Daca ati avut in vedere o alta situatie va rugam sa reveniti cu informatii suplimentare.


Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
erori contabileimpozit pe profitdeclaratia rectificativa


Data aparitiei: 20 Februarie 2018

Votati articolul "Corectarea erorilor contabile si fiscale. Scutire impozit reinvestit":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X