Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Se anunta CONCEDIERI in masa! Patronii IMM sunt nemultumiti de cresterea salariului minim si a contributiilor la part time

Data aparitiei: 21 Februarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se anunta CONCEDIERI in masa! Patronii IMM sunt nemultumiti de cresterea salariului minim si a contributiilor la part time
imm-urisalariul minimcontributii sociale

Un antreprenor din doi va face concedieri, conform unui sondaj online la care au participat patronii de firme mici si mijlocii in perioada 7 - 16 februarie 2018. Acesta este efectul majorarii salariului minim pe economie de la data de  1 ianuarie 2018, dar si a obligatiei de plata a contributiilor sociale pentru angajatii care lucreaza part-time la nivelul intreg al salariului minim pe economie.


Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), la sondajul realizat de aceasta organizatie de patroni cu IMM-uri au participat 1.752 de respondenti, din care 71,4 % microintreprinderi, 13,4 % intreprinderi mici, 11,9% intreprinderi mijlocii si 3,3% ONG-uri si alte forme juridice.

Acestia au fost intrebati daca punerea in aplicare a cresterii incepand cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (crestere de 31,03%) a creat dificultati intreprinderii lor, 79,4% si au raspuns pozitiv.
 
Intrebati daca cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariati, 49,9% au raspuns tot pozitiv.

 Dintre cei care au raspuns pozitiv, 91,3% au mentionat ca vor disponibiliza intre 1 si 5 salariati,  6,1% intre 5 si 10, doar 2,4% dintre acestia urmand a disponibiliza peste 10 salariati.

Totodata, 81,2% din respondenti au mentionat ca punerea in aplicare a cresterii contributiilor sociale pentru salariatii cu timp partial la nivelul salariul de baza minim brut pe tara a creat dificultati intreprinderii lor.  

Mai mult de atat, 68,7% dintre respondenti au spus ca, de la 1. ianuarie 2018, s-au confruntat cu situatia de a avea salariati cu program part time (cu 1-2 ore/zi) cu salarii mai mici decat cuantumul contributiilor sociale aferente intregului salariu de baza minim brut pe tara (665 lei).

Conform

startupcafe.ro, referitor la masurile aplicate in cazul cresterii contributiilor sociale pentru salariatii cu timp partial, au fost mentionate urmatoarele:

    • 49,1% - Cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
    • 39,8% - Restructurari/concedieri;
    • 6,7% - Cresterea salariilor pentru compensarea partiala a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
    • 4,4% - Alte masuri.

„Unul din doi intreprinzatori mentioneaza ca intre 1 si 5 salariati vor fi disponibilizati, atat pentru partea a ceea ce inseamna majorarea salariului minim, dar cu atat mai mult pentru partea contributiilor part-time, pentru ca sunt locurile de munca cele mai vulnerabile si la care intreprinzatorii renunta cel mai usor” - declarat  explicat Florin Jianu, care ocupa presedintele CNIPMMR.

Sondajul IMM a mai scos la iveala ca „Peste 93% dintre intreprinzatorii intervievati vor ca Guvernul sa renunte cu totul la aceasta revolutie fiscala si sa revenim la ceea ce a fost anterior lui 1 ianuarie 2018, pentru ca societatea era asezata, lucrurile erau intelese si economia functiona”.

In ceea ce priveste dificultatile intampinate de catre antreprenori in stabilirea/ negocierea/ aplicarea trecerii contributiilor la salariat, 58,6% au raspuns ca au intampinat dificultati in trecerea contributiilor.
 
Astfel, pentru trecerea contributiilor la salariat, respondentii au aplicat urmatoarele masuri:

    • 72,2% - Cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
    • 13,3% - Acordare de prime lunare;
    • 12,9% - Cresterea salariilor pentru compensarea partiala a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
    • 1,6% - Alte masuri.
 
Intrebati “Ce dificultati/probleme ati intampinat in aplicarea reformelor privind salariul minim, cresterea contributiilor sociale pentru salariatii cu timp partial si trecerea contributiilor la salariat?”, participantii au raspuns:

    • 64,8% - Cresterea birocratiei pentru angajator;
    • 63,8% - Efort semnificativ de implementare a reformelor (modificarea tuturor contractelor individuale de munca, inregistrare in REVISAL, negocieri, etc.);
    • 61,1% - Cresterea cheltuielilor de personal pentru salariatii angajati cu salariul minim brut pe tara, raportat la cresterea lui la 1900 lei;
    • 50,3% - Timpul foarte scurt stabilit pentru implementare;
    • 49,7% - Cresterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice;
    • 47,7% - Birocratia foarte mare a negocierilor colective;
    • 38,9% - Cresterea cheltuielilor de personal datorita trecerii contributiilor la salariat si instituirea noii contributii sociale asiguratorie pentru munca;
    • 38,7% - Necesitatea unor restructurari (concedieri individuale sau colective);
    • 30,4% - Cresterea cheltuielilor de personal pentru toti salariatii din unitate;
    • 9,3% - Probleme de asigurare a competitivitatii si derularii contractelor la export, generate de cresterea cheltuielilor salariale, contracte deja negociate la export pentru 2018.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X