Un antreprenor din doi va face concedieri, conform unui sondaj online la care au participat patronii de firme mici si mijlocii in perioada 7 - 16 februarie 2018. Acesta este efectul majorarii salariului minim pe economie de la data de 1 ianuarie 2018, dar si a obligatiei de plata a contributiilor sociale pentru angajatii care lucreaza part-time la nivelul intreg al salariului minim pe economie.
Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), la sondajul realizat de aceasta organizatie de patroni cu IMM-uri au participat 1.752 de respondenti, din care 71,4 % microintreprinderi, 13,4 % intreprinderi mici, 11,9% intreprinderi mijlocii si 3,3% ONG-uri si alte forme juridice.
Acestia au fost intrebati daca punerea in aplicare a cresterii incepand cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei (crestere de 31,03%) a creat dificultati intreprinderii lor, 79,4% si au raspuns pozitiv.
Intrebati daca cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariati, 49,9% au raspuns tot pozitiv.
Dintre cei care au raspuns pozitiv, 91,3% au mentionat ca vor disponibiliza intre 1 si 5 salariati, 6,1% intre 5 si 10, doar 2,4% dintre acestia urmand a disponibiliza peste 10 salariati.
Totodata, 81,2% din respondenti au mentionat ca punerea in aplicare a cresterii contributiilor sociale pentru salariatii cu timp partial la nivelul salariul de baza minim brut pe tara a creat dificultati intreprinderii lor.
Mai mult de atat, 68,7% dintre respondenti au spus ca, de la 1. ianuarie 2018, s-au confruntat cu situatia de a avea salariati cu program part time (cu 1-2 ore/zi) cu salarii mai mici decat cuantumul contributiilor sociale aferente intregului salariu de baza minim brut pe tara (665 lei).
Conform
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
• 49,1% - Cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
• 39,8% - Restructurari/concedieri;
• 6,7% - Cresterea salariilor pentru compensarea partiala a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
• 4,4% - Alte masuri.
„Unul din doi intreprinzatori mentioneaza ca intre 1 si 5 salariati vor fi disponibilizati, atat pentru partea a ceea ce inseamna majorarea salariului minim, dar cu atat mai mult pentru partea contributiilor part-time, pentru ca sunt locurile de munca cele mai vulnerabile si la care intreprinzatorii renunta cel mai usor” - declarat explicat Florin Jianu, care ocupa presedintele CNIPMMR.
Sondajul IMM a mai scos la iveala ca „Peste 93% dintre intreprinzatorii intervievati vor ca Guvernul sa renunte cu totul la aceasta revolutie fiscala si sa revenim la ceea ce a fost anterior lui 1 ianuarie 2018, pentru ca societatea era asezata, lucrurile erau intelese si economia functiona”.
In ceea ce priveste dificultatile intampinate de catre antreprenori in stabilirea/ negocierea/ aplicarea trecerii contributiilor la salariat, 58,6% au raspuns ca au intampinat dificultati in trecerea contributiilor.
Astfel, pentru trecerea contributiilor la salariat, respondentii au aplicat urmatoarele masuri:
• 72,2% - Cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
• 13,3% - Acordare de prime lunare;
• 12,9% - Cresterea salariilor pentru compensarea partiala a trecerii contributiilor de la angajator la salariat;
• 1,6% - Alte masuri.
Intrebati “Ce dificultati/probleme ati intampinat in aplicarea reformelor privind salariul minim, cresterea contributiilor sociale pentru salariatii cu timp partial si trecerea contributiilor la salariat?”, participantii au raspuns:
• 64,8% - Cresterea birocratiei pentru angajator;
• 63,8% - Efort semnificativ de implementare a reformelor (modificarea tuturor contractelor individuale de munca, inregistrare in REVISAL, negocieri, etc.);
• 61,1% - Cresterea cheltuielilor de personal pentru salariatii angajati cu salariul minim brut pe tara, raportat la cresterea lui la 1900 lei;
• 50,3% - Timpul foarte scurt stabilit pentru implementare;
• 49,7% - Cresterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice;
• 47,7% - Birocratia foarte mare a negocierilor colective;
• 38,9% - Cresterea cheltuielilor de personal datorita trecerii contributiilor la salariat si instituirea noii contributii sociale asiguratorie pentru munca;
• 38,7% - Necesitatea unor restructurari (concedieri individuale sau colective);
• 30,4% - Cresterea cheltuielilor de personal pentru toti salariatii din unitate;
• 9,3% - Probleme de asigurare a competitivitatii si derularii contractelor la export, generate de cresterea cheltuielilor salariale, contracte deja negociate la export pentru 2018.