ANAF a sustinut ieri, 21 februarie, pe pagina de Facebook o sesiune online cu tema: "Depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" - declaratia 207.
La fel ca in cazul declaratiei 205, ANAF a sustinut online o sesiune menita sa lamureasca orice neintelegere a contribuabililor. Cele mai arzatoare intrebari despre declaratia 207 si-au gasit acum raspuns. Daca aveti nelamuriri pe acelasi subiect, parcurgeti randurile urmatoare si aflati tot ce trebuie sa stiti in 2018 despre declaratia 207.
Declaratia 207 – explicata in 4 raspunsuri
1. Intrebare: Se poate interpreta ca veniturile din redevente prevazute la art. 223, alineat 1, litera d, Cod Fiscal, se refera si la veniturile din arenda? Mai exact: exista obligativitatea depunerii declaratiei pentru nerezidentii care obtin venituri din arenda?
Raspuns ANAF: Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, indiferent de modalitatea de calcul al impozitului.
2. Intrebare: Cotizatiile platite de un ONG catre un organism din afara Romaniei al carui membru este trebuie declarate in 207? Se supun impozitului pe veniturile nerezidentilor?
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T Ghid de raportare corecta
Raspuns ANAF: Cotizatiile platite de un ONG catre un organism din afara Romaniei nu se regasesc in categoria veniturilor impozabile obtinute din Romania de nerezidenti si nici in categoria veniturilor scutite de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti pentru care exista obligatia declararii in formularul 207, fapt pentru care consideram ca, aceste cotizatii nu se declara in formularul 207.
3. Intrebare: Avem un furnizor din afara Romaniei care ne ofera servicii de consultanta in management. La momentul platii am primit certificat de rezidenta fiscala si in baza acestuia nu am retinut si declarat impozit in formularul 100. Acum avem obligatia depunerii formularului 207 pentru tranzactia respectiva?
Raspuns ANAF: In limita informatiilor furnizate de dumneavoastra, intrucat persoana juridica romana a obtinut de la furnizorul strain certificatul de rezidenta al acestuia, se aplica prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri, astfel ca venitul obtinut nu este impozabil in Romania si nu se declara in formularul 207.
4. Intrebare: Dobanzile achitate de o persoana juridica romana catre compania mama din Germania pentru un imprumut in euro pe termen lung pentru care nu s-a retinut impozit conform conventiei de evitare a dublei impuneri si a certificatului de rezidenta fiscala se declara in 207?
Raspuns ANAF: Da, veniturile din dobanzi platite catre compania mama din Germania, cu respectarea Conventiei de evitare a dublei impuneri, se declara in D207.
Sursa: Facebook.com