Modul de regularizare TVA poate pune in dificultate chiar si un contabil cu experienta, mai ales daca are in fata o situatie legislativa cu care nu s-a mai confruntat pana in acel moment.
Spre exemplu, operatiile eronate din anii anteriori pot da adevarate dureri de cap, de aceea este indicat sa tii contul de sfatul specialistilor in domeniul fiscal-contabil.
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Asadar, prezentam in continuare 3 studii de caz despre regularizarea TVA care clarifica orice nelamurire cu care se poate confrunta un contabil in 2023.
1. Regularizare TVA – corectare erori
Speta: In urma unor operatii eronate din anii anteriori am diferente in valoare de 6.345 lei intre soldul la 4424 din balanta si cel din fisa ANAF. Operatiile care au fost inregistrate sunt urmatoarele: in luna decembrie 2020 erau SFD 4424 pozitiv si SFC 4423 negativ cu suma 6.344 lei (s-a achitat in plus suma de 6.344 lei inainte de depunere decont, cu o luna inainte, fiind tva de plata).
In luna februarie 2021 s-a inregistrat o nota manuala 4424 = 4423 cu valoarea de 6.344 lei, prin aceasta operatie s-a corectat soldul negativ din 4423. In luna ianuarie 2022 s-a operat manual in D300 la rd. 34 - regularizare taxa dedusa, suma de 6.337 lei. Intr-un final, dupa o verificare de la 2020 la februarie 2023, rezulta ca soldul din balanta si D300 sunt corecte, dar am incarcata fisa cu suma de 6.345 lei pe TVA de recuperat.
Cum as putea regla soldul in fisa?
Raspunsul specialistului
Corectarea erorilor in contabilitate se efectueaza potrivit prevederilor pct. 65-68 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
Potrivit planului de conturi aprobat prin OMFP 1802/2014, contul 4423 "Taxa pe valoarea adaugata de plata" este un cont de pasiv.
In creditul contului 4423 "Taxa pe valoarea adaugata de plata" se inregistreaza:
- diferentele rezultate la finele perioadei intre taxa pe valoarea adaugata colectata mai mare (4427) si taxa pe valoarea adaugata deductibila (4426).
In debitul contului 4423 "Taxa pe valoarea adaugata de plata" se inregistreaza:
- platile efectuate catre bugetul statului, reprezentand taxa pe valoarea adaugata (512);
- sumele compensate cu taxa pe valoarea adaugata de recuperat din perioada fiscala precedenta (4424);
Soldul contului 4423 provine astfel din inchiderea conturilor 4426 si 4427, in cazul in care suma din contul 4427 este mai mare decat cea din 4426.
Plata unor sume reprezentand TVA in avans, fara a exista sold in contul 4423, inteleg ca s-a inregistrat prin articolul contabil
4423 = 5121 6344
Din aceasta inregistrare a rezultat sold negativ.
La inchiderea conturilor de TVA a rezultat insa sold in contul 4424.
Sumele achitate in plus in cursul unei perioade, desi din decontul de TVA depus rezulta sume de recuperat raman evidentiate ca si creante fata de buget, iar la urmatoarele scadente se va achita TVA in suma mai mica decat cea de plata rezultata din decont, pana la stingerea soldului aferent sumei achitate in plus.
In cazul in care exista diferente in ceea ce priveste TVA dedusa - 4426 si TVA colectata- 4427 in datele inregistrate in contabilitate si cele declarate in deconturi trebuie corectate aceste diferente in functie de situatia concreta si corecta.
In cazul in care ulterior nu a mai rezultat TVA de plata, ci numai TVA de recuperat se poate depune o cerere de compensare a sumelor platite in plus cu alte datorii fata de buget (aferente salariilor, impozit pe profit).
2. Regularizare TVA avans. Furnizor devenit neplatitor de TVA
Speta: In luna octombrie 2021 am achitat un avans catre un furnizor de lemn vechi in suma de 11.900 lei, plata pentru care furnizorul ne-a emis factura cu TVA (10.000 + TVA). Marfa a fost livrata abia anul acesta in luna octombrie 2022, insa am cautat pe mfinante si societatea nu mai este platitoare de TVA.
Cum ar trebui sa ne emita factura finala avand in vedere faptul ca cea de avans a fost cu TVA?
Raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor de la art. 280 alin. 6 din Codul fiscal, in cazul schimbarii regimului de impozitare se procedeaza la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii pentru cazurile prevazute la art. 282 alin. (2) lit. a), numai daca factura este emisa pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, si la art. 282 alin. (2) lit. b), daca a fost incasat un avans pentru valoarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, mai putin in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare, pentru care se aplica regulile stabilite la art. 282 alin. (7).
La pct. 23 alin. 2 din NM, se precizeaza ca in aplicarea prevederilor art. 280 alin. (6) din Codul fiscal:
a) In cazul persoanelor impozabile scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, care, inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA au emis facturi sau au incasat avansuri, pentru contravaloarea partiala a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile, al caror fapt generator de taxa intervine dupa scoaterea din evidenta, se procedeaza la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri/prestarii de servicii. In acest sens furnizorul/prestatorul neinregistrat in scopuri de TVA emite factura de regularizare pe care inscrie cu semnul minus baza de impozitare si taxa colectata pentru partea facturata/incasata inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA si concomitent inscrie contravaloarea integrala a livrarii de bunuri/prestarii de servicii aplicand regimul de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, pe aceeasi factura sau pe o factura separata, conform prevederilor art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Facturile de regularizare se transmit beneficiarului care are obligatia sa efectueze ajustarile taxei deduse in conformitate cu prevederile art. 304 si 305 din Codul fiscal. Factura de regularizare nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului/prestatorului. Furnizorul/Prestatorul poate solicita restituirea taxei colectate astfel regularizate pe baza documentului prevazut la art. 324 alin. (9) din Codul fiscal. Aceste prevederi nu se aplica in situatia in care factura este emisa pentru intreaga contravaloare a livrarii/prestarii sau este incasata integral contravaloarea livrarii/prestarii inainte de data faptului generator de taxa;
Prin urmare, se storneaza factura de avans cu TVA 19% si se emite o factura pentru livrarea de bunuri fara TVA.
3. Regularizare TVA. Suma negativa de TVA in perioada anterioara
Speta: O firma platitoare de TVA si impozit pe profit inregistreaza venituri scutite de TVA conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, iar din aceasta cauza calculeaza TVA deductibila conform pro-ratei calculate. Firma are TVA de recuperat si din luna curenta inregistreaza achizitii cu taxare inversa intracomunitare si din afara UE, pentru care ar avea de plata TVA.
Aceasta TVA trebuie platita catre stat sau se poate deduce din valoarea TVA de recuperat?
Raspunsul specialistului
Potrivit art 303 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
,,(1) In situatia in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 316, care este deductibila intr-o perioada fiscala, este mai mare decat taxa colectata pentru operatiuni taxabile, rezulta un excedent in perioada de raportare, denumit in continuare suma negativa a taxei.
(2) Dupa determinarea taxei de plata sau a sumei negative a taxei pentru operatiunile din perioada fiscala de raportare, persoanele impozabile trebuie sa efectueze regularizarile prevazute in prezentul articol, prin decontul de taxa prevazut la art. 323.
(3) Suma negativa a taxei cumulata se determina prin adaugarea la suma negativa a taxei, rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente, daca nu s-a solicitat a fi rambursat, si a diferentelor negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului. Prin exceptie, diferentele negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii a caror executare a fost suspendata de instantele de judecata, potrivit legii, nu se adauga la suma negativa rezultata in perioadele in care este suspendata executarea deciziei. Aceste sume se cuprind in decontul perioadei fiscale in care a incetat suspendarea executarii deciziei.
(4) Taxa de plata cumulata se determina in perioada fiscala de raportare prin adaugarea la taxa de plata din perioada fiscala de raportare a sumelor neachitate la bugetul de stat, pana la data depunerii decontului de taxa prevazut la art. 323, din soldul taxei de plata al perioadei fiscale anterioare, si a sumelor neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului din diferentele de TVA de plata stabilite de organele fiscale prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului.
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), nu se preiau in decontul de taxa:
sumele reprezentand TVA care nu sunt considerate restante conform art. 157 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit altor legi. Sumele care devin ulterior restante se cuprind in decontul perioadei fiscale in care intervine aceasta situatie;
sumele reprezentand taxa cumulata de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Prin decontul de taxa prevazut la art. 323, persoanele impozabile trebuie sa determine diferentele dintre sumele prevazute la alin. (3) si (4), care reprezinta regularizarile de taxa, si stabilirea soldului taxei de plata sau a soldului sumei negative a taxei. Daca taxa de plata cumulata este mai mare decat suma negativa a taxei cumulata, rezulta un sold de taxa de plata in perioada fiscala de raportare. Daca suma negativa a taxei cumulata este mai mare decat taxa de plata cumulata, rezulta un sold al sumei negative a taxei in perioada fiscala de raportare’’.
Asadar, potrivit art 303 alin 6 din Codul fiscal, societatea are dreptul la regularizarea TVA (stabilirea diferentei intre suma negativa de TVA si suma reprezentand TVA de plata din perioada curenta urmare a aplicarii proratei), in vederea stabilirii soldului sumei negative sau al soldului taxei de plata.
Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.