UPDATE in 15 martie. Guvernul a decis ca termenul pentru depunerea formularului 230 sa fie prelungit pana la de 31 iulie de la 15 martie. In Monitorul Oficial nr. 204 din data de 14 martie 2019, a fost publicata OUG nr.15 din 12 Martie 2019 privind prorogarea termenului.
Formularul este utilizat de catre persoanele (salariati si pensionari) care doresc sa redirectioneze 2% sau 3,5% din impozitul pe salarii sau pensii datorat statului catre entitati nonprofit sau unitati de cult.
Conform Codului fiscal, procentul poate fi redirectionat dupa cum urmeaza:
• 2% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult;
• 2% din impozitul anual pentru acordarea de burse private sau
• 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
********
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
UPDATE in 8 martie 2019. Termenul pentru depunerea formularul 230 ar putea fi prelungit, potrivit unui proiect de act normativ publicat joi seara pe site-ul Finantelor, la rubrica de dezbatere publica.
In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea formularului 230 ”Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”, in situatiile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv, se arata in document.
Scopul este de a acorda entitatilor nonprofit si unitatilor de cult, beneficiare, posibilitatea de a colecta, centraliza si depune formularele 230, in timp util si exprimarea optiunii de catre contribuabili in ceea ce priveste destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor ”, se arata in nota de fundamentare.
Mai mult de atat, prin acest unui proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG), se doreste si prelungirea termenului pentru depunerea Declaratiei unice. Mai multe informatii, cititi AICI. >>>
OBSERVATIE!
Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, insa sunt sanse mari sa fie aprobat.
Consultati documentele atasate mai jos
************
Articolul initial
Persoanele fizice, care in anul 2018 au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, pot solicita organului fiscal central competent directionarea sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, prin depunerea formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii", dupa cum urmeaza:
Ce trebuie sa stiti despre procedura de procesare a formularului 230 in 2019?
a) 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii,
pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau
b) 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii,
pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
c) 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
Formularul 230 se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, conform legii.
Formularul 230 se completeaza in doua exemplare si se depune la organul fiscal central competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Pentru anul 2018, termenul de depunere este 15 martie 2019 inclusiv.
Organul fiscal central competent este:
- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal central competent pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliu
fiscal in Romania.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si/sau venituri din pensii si opteaza pentru directionarea sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private, completeaza in mod corespunzator formularul "Anexa nr. . . . . . . . . . . la Cererea privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii".
Formularul 230 se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
Formularul 230 poate fi transmis si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin intermediul prin intermediul serviciului Spatiul privat virtual.
Baza legala: O.P.A.N.A.F. nr.50/11.01.2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea de catre organul fiscal central a
sumei reprezentand 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii, sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, precum si a modelului si continutului unor formulare , publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 40 din 15 ianuarie 2019.
Sursa: ANAF