UPDATE in 14 martie 2019. In Monitorul Oficial nr. 204 din 14 martie 2019, a fost publicata OUG nr.15 din 12 Martie 2019 privind prorogarea unor termene. Actul prevede prelungirea termenului termenului pana la care contribuabilii persoane fizice trebuie sa depuna Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, precum si a formularului 230 „Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”. Noul termen este 31 iulie 2019.
********
UPDATE in 12 martie 2019. Termenul limita pana la care romanii trebuie sa depuna Declaratia unica este extins pana la data de 31 iulie, potrivit anuntului pe care l-a facut astazi premierul Viorica Dancila, in sedinta de Guvern.
"Vom adopta astazi un act normativ prin care venim in sprijinul contribuabililor persoane fizice si, totodata, in sprijinul organizatiilor non-profit. Persoanele fizice care au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale si a platii acestora vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a-si indeplini obligatiile. Am prelungit acest termen de la 15 martie, cum era initial, la 31 iulie. Toti cei care isi platesc obligatiile pana la 31 iulie vor beneficia de o bonificatie de 5%., a declarat premierul Viorica Dancila.
“Declaratia se completeaza si se depune online atat prin intermediul spatiului virtual propriu, dar si prin intermediul portalului e-guvernare.”, a completat premierul Romaniei.
*********
UPDATE in 8 martie. Romanii pot respira usurati deocamdata. Finantele au prelungit termenul pentru depunerea Declaratiei unice de la data de 15 martie pana la data de 31 iulie, la fel ca anul trecut, se arata intr-un proiect de act normativ publicat joi seara, la rubrica de dezbatere publica.
Mai mult de atat, prin acest unui proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG), se doreste si prelungirea termenului pentru depunerea formularului 230 - Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
OBSERVATIE!
Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, insa sunt sanse mari sa fie aprobat.
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 1 (1) In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in situatiile reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Cod fiscal, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.
(2) In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea formularului 230 ”Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”, in situatiile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.
(3) In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice in situatiile reglementate de Codul fiscal, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.
(4) In anul 2019, termenul de 31 martie inclusiv prevazut la art. 151 alin. (24) din Codul fiscal, se proroga pana la data de 15 august 2019 inclusiv.
(5) In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut la art. 133 alin. (15) lit. a) din Codul fiscal pentru acordarea bonificatiei, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.
Pentru veniturile anului 2018, pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta pana la 15 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv.
In ceea ce priveste bonificatia acordata pentru plata cu anticipatie a contributiei de asigurari sociale, organul fiscal central transmite pana la data de 31 martie inclusiv a fiecarui an, in sistem informatic, unitatilor Trezoreriei Statului un fisier care cuprinde valoarea bonificatiei, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
De asemenea, in anul 2019, termenul de 31 martie inclusiv prevazut in Codul fiscal, pana la care organul fiscal central transmite, in sistem informatic, unitatilor Trezoreriei Statului fisierul care cuprinde valoarea bonificatiei acordate reprezentand contributia de asigurari sociale, se propune sa fie prorogat pana la data de 15 august 2019 inclusiv.
Art. II din Legea nr. 145/2018 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative
In prezent veniturile obtinute/realizate de persoane fizice nerezidente, persoane juridice straine si orice entitati nerezidente, ca urmare a pregatirii, organizarii si desfasurarii Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti. In aceste conditii, in temeiul prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, persoanele nerezidente au obligatia inregistrarii fiscale si obligatia declararii veniturilor obtinute, mai este mentionat in document.
Consultati documentele atasate mai jos:
************
Articolul initial
ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) se gandeste sa prelungeasca si in acest an termenul pentru depunerea Declaratiei unice. Momentan, inca nu a fost luata nicio decizie oficiala, insa conducerea institutiei ia in calcul varianta cu jumatatea acestui an.
Nemultumirile legate de depunerea Declaratiei unice au crescut considerabil recent, avand in vedere ca site-ul ANAF a picat aproape zilnic in ultima perioada, iar problema nu era remediata imediat.
Mai mult de atat, PDF-ul inteligent necesar pentru generarea aplicatiei este actualizat destul de des din cauza erorilor aparute la completare si intampinate de multi contribuabili. Cu alte cuvinte, Declaratia unica inca nu este gata de bagat in "cuptor" in acest an.
Cu siguranta ati observat deja ca pe site-ul institutiei apare urmatorul mesaj de cateva zile: „Utilizarea Serviciului Spatiul Privat Virtual este momentan indisponibila. Ne cerem scuze pentru inconvenientele create si va multumim pentru intelegere”.
Declaratia unica se depune doar online si are ca data limita ziua de 15 martie, potrivit calendarului fiscal ANAF aferent acestei luni. Sunt vizate persoanele fizice rezidente in Romania ce au realizat venituri extrasalariale in anul 2018 sau cei care estimeaza ca vor realiza venituri extrasalariale si in acest an.
Incepand cu acest an, persoanele fizice trebuie sa-si calculeze singure datoriile catre stat, ceea ce este o adevarata provocare. ANAF nu va mai trimite decizii de impunere ca pana acum.