Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Vanzarea de parti sociale. Care sunt obligatiile persoanei fizice beneficiare?

Data aparitiei: 20 Aprilie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vanzarea de parti sociale. Care sunt obligatiile persoanei fizice beneficiare?
cod fiscalcassdeclaratia unica 212contributii sociale

Daca va aflati in aceeasi situatie, atunci cu siguranta va intereseaza ce taxe (impozit, CAS si CASS) plateste o persoana fizica rezidenta la vanzarea de parti sociale pe care le detine intr-o societate si ce declaratii trebuie sa depuna.

 

Vanzarea de parti sociale: raspunsul specialistului


Conform art. 94 alin. 10 lit. b coroborat cu art. 96 alin. 1-2 din Codul fiscal beneficiarul de venit (cedentul) este cel care determina castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza de documente justificative, prin intermediul formularului (212) „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, care se depune pentru fiecare an fiscal pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale, dupa cum se prevede la art. 122 alin. 3 din Codul fiscal.
 
Astfel, daca persoana fizica isi vinde partile sociale in luna aprilie 2018, va avea obligatia sa depuna declaratia unica 212 pana la data de 15 martie 2019, in care sa evidentieze castigul net/pierderea rezultata in urma tranzatiei (eventual, cumulat si cu alte tranzactii similare, dupa caz) si sa determine si impozitul pe venit de 10% aferent conform art. 98 si art. 123 alin. 1 lit. b din Codul fiscal.
 
Totodata, in privinta contributiilor sociale obligatorii, persoana fizica beneficiara de castig net din tranzactii cu parti sociale poate avea obligatii si pe linia CASS, pentru acest tip de venit nedatorandu-se CAS. Astfel, daca realizeaza venituri/castiguri nete anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din categoriile de venituri precizate la art. 155 alin. 2 si art. 170 alin. 2 din Codul fiscal (venituri din investitii – din castiguri din tranzactii cu titluri de valoare plus venituri din activitati independente si din dividende, venituri din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole si din alte surse, luate cumulat) datoreaza CASS. Baza anuala de calcul al CASS o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, dupa cum se prevede la art. 170 alin. 4 din Codul fiscal, iar CASS se calculeaza direct de persoana fizica prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul, potrivit art. 156 si art. 174 alin. 1 din Codul fiscal.

CASS astfel datorata va fi evidentiata de persoana fizica tot in formularul (212) „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” potrivit art. 174 alin. 16 din Codul fiscal.Termenul de plata a CASS este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia – 15 martie 2019 (art. 174 alin. 20 din Codul fiscal).

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X