In data de 17 aprilie a avut loc seminarul online cu tema "Microintreprinderea. Aspecte fiscale", o sesiune de consultanta personalizata prezentata de Portal Codul Fiscal. In a doua parte a acestui seminar, participantii au putut adresa intrebari lectorului Olga Crevelescu: - Expert Contabil - Membru CECCAR.
Iata mai jos una dintre intrebarile adresate in cadrul seminarului online cu tema Microintreprinderea. Aspecte fiscale"!
Intrebare: Pentru cei care doresc sa cedeze 20% din impozitul micro unei asociatii acreditate, cand trebuie sa depuna aceea declaratie informativa? Acea declaratie are un tipar anume?
Raspuns oferit de Olga Crevelescu – Expert Contabil:
Potrivit art. 56 alin. (1.1) din Codul fiscal modificat prin OUG 25/2018, microintreprinderile care
efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile
ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T Ghid de raportare corecta
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Deci nu cedati 20% din impozit. Puteti scuti, in limita sponsorizarilor efectuate, 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F. Nu a aparut inca modelul declaratiei. Aceasta Declaratie informativa se depune pana la urmatoarele termene:
a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in situatiile prevazute la art. 48 alin. (3^1) si art. 52 (deci in situatia in care microintreprinderea trece la impozit pe profit);
c) pana la termenele prevazute la art. 56 alin. (3) si (4) (adica pana la data lichidarii, in cazul microintreprinderilor care se lichideaza).
Alte teme discutate in cadrul seminarului online:
1. Microintreprindere sau impozit specific
2. Microintreprindere sau impozit pe profit. Tratament pierderi reportate
3. Trecere la microintreprinderi. Scutiri aplicate dividendelor platite unui nerezident
4. Tratament rezerve
5. Tratament provizioane
6. Tratament cheltuieli de sponsorizare
7. Tratament cheltuieli de protocol
8. Tratament cheltuieli cu autovehicule.