Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Se pot ridica dividende in anul 2018 pentru profitul realizat in anul 2018?

Data aparitiei: 29 Iunie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se pot ridica dividende in anul 2018 pentru profitul realizat in anul 2018?
legea contabilitatiidividendeprofit

Una dintre intrebarile recente pe care le au contribuabilii despre dividende are legatura cu ridicarea acestora in anul curent pentru profitul realizat in anul 2018. Aceasta intrebare vine in urma informatiei aparute recent in presa, conform careia asociatii ar putea intra in posesia dividendelor trimestrial, nu la mijlocul anului urmator.

Acest proiect de lege a starnit numeroase reactii in ultima perioada, asa ca vom dezbate cazul mai jos cu ajutorul unuia dintre specialistii nostri.

Asadar, se pot ridica dividende in anul 2018 pentru profitul realizat in anul 2018 sau nu?
 


Iata raspunsul specialistului!

La aceasta data nu se pot ridica dividende in anul 2018 pentru profitul realizat in anul 2018, avand in vedere  prevederile legale in vigoare la data formularii prezentului raspuns, astfel:
 
Conform art. 67 din Legea societatilor comerciale nr.31/1990, nu se pot distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii. Dividendul este cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat dupa distribuirea lui catre asociatii societatii proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
 


Conform art.19 din Legea contabilitatii nr.82/1991, profitul se determina ca rezultat definitiv al exercitiului financiar la inchiderea acestuia, respectiv prin situatia exercitiului financiar incheiat si prin situatia contului de profit si pierdere a acestui exercitiu financiar, aprobate prin hotarare AGA ori prin Decizia asociatului unic.
 
De asemenea, dividendele se pot distribui la plata numai prin hotarare AGA ori prin Decizia asociatului unic, indicandu-se profitul din care se realizeaza distribuirea lor.
 
In concluzie, la aceasta data, nu se pot distribui dividende decat din profiturile contabile anterioare anului 2018, iar din profitul anului 2018 nu se pot distribui dividende decat incepand cu anul 2019, dupa aprobarea situatiilor financiare aferente acestui an.
 
Este adevarat ca s-a adoptat cadrul legal cu privire la modificarea Legii societatilor nr.31/1990, prin care se prevede ca este posibil ca dividendele sa fie distribuite trimestrial in urma repartizarii profitului trimestrial, dar legea nu este publicata in Monitorul Oficial, deci nu a intrat in vigoare, dupa cum va anuntam si intr-un articol anterior despre distribuirea dividendelor trimestrial.
 
Atentionez ca, la aceasta data, se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani asociatul care incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta, conform art.272^1 lit.b) din Legea societatilor comerciale nr.31/1990.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X