ANAF a aprobat modelul si continutul formularului 107 ce reprezinta “Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/ mecenatului/ burselor private”.
Ordinul Presedintelului ANAF nr. 1825/2018 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 646 din data de 25 iulie 2018 de la care a si intrat in vigoare.
Recentele modificari ale legii aduc anumite obligatii pentru firmele care efectueaza sponsorizari, au activitate de mecenat sau acorda burse private. Avand in vedere ca acestea beneficiaza de anumite facilitati fiscale, modificarile recent publicate aduse de OUG nr. 25/2018 obliga aceste companii sa depuna o declaratie cu privire la cine sunt beneficiarii sponsorizarii.
ATENTIE!
Declaratia 107 este informativa, iar nedepunerea la termen a formularului este sanctionata cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru firmele din categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice.
Declaratia se va depune de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
• contribuabilii, platitori de impozit pe profit;
• contribuabili care datoreaza impozit specific si care platesc si impozit pe profit;
• contribuabilii, platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea Verde a Contabilitatii
In ceea ce priveste termenul de depunere a declaratiei 107, se tine cont de urmatoarele informatii:
Contribuabilii, platitori de impozit pe profit care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private au obligatia de a depune declaratia informativa pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, respectiv:
a) pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, respectiv pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator in cazul contribuabililor prevazuti la art.41 alin.(5) lit.a) si b) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art.41 alin.(5) lit.a) si b) care depun declaratia pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art.16 alin.(5) din Legea nr.227/2015;
c) pana la data depunerii situatiilor financiare, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare;
d) pana la inchiderea perioadei impozabile, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare.
Contribuabilii, platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari, potrivit legii, au obligatia de a depune declaratia informativa pana la urmatoarele termene:
a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in situatiile prevazute la art.48 alin. (3^1) si art.52 din Codul fiscal;
c) pana la data depunerii situatiilor financiare, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare;
d) pana la inchiderea perioadei impozabile, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare.
3. In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.
4. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
De retinut!
Depunerea declaratiei 107 se va realiza doar electronic. Actul normativ analizat permite depunerea de declaratii rectificative.