email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 107 pentru firmele care fac sponsorizari: instructiuni si termen de depunere

Declaratia 107 pentru firmele care fac sponsorizari: instructiuni si termen de depunere
declaratia 107anafsponsorizariimpozit profit

Microintreprinderile care anul anterior au dedus din impozitul datorat sponsorizari efectuate conform art. 56 din Codul fiscal au obligatia sa depuna declaratia 107 pana la data de 27 ianuarie 2020. Exceptiile sunt doar firmele care au iesit din sistem in anul 2019 si cele care s-au dizolvat cu sau fara lichidare in anul 2019.

Va reamintim ca formularul 107 reprezinta Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private.

 

Descarca ultima versiune a Declaratiei 107

Soft A - actualizat in 21 iunie 2019

Soft J - actualizat in 13 ianuarie 2020

Anexa validari


 

Declaratia 107: instructiuni de completare


1. Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private se completeaza si se depune de catre:

a) contribuabilii, platitori de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private;
b) contribuabilii care intra sub incidenta Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati, care platesc si impozit pe profit si care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private;
c) contribuabilii, platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii.

 In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala al succesorului. De asemenea, la sectiunea "Date de identificare a contribuabilului/platitorului", la rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.

Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private se depune impreuna cu Anexa la Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, in situatia in care suma reportata nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar.
 

Declaratia 107: termen de depunere

Contribuabilii, platitori de impozit pe profit care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private au obligatia de a depune declaratia informativa pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, respectiv:
 

 a) pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, respectiv pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator in cazul contribuabililor prevazuti la art.41 alin.(5) lit.a) si b) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art.41 alin.(5) lit.a) si b) care depun declaratia pana prevederilor art.16 alin.(5) din Legea nr.227/2015;
c) pana la data depunerii situatiilor financiare, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare;
d) pana la inchiderea perioadei impozabile, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare.

Contribuabilii, platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari, potrivit legii, au obligatia de a depune declaratia informativa pana la urmatoarele termene:

a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
 b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in situatiile prevazute la art.48 alin. (3^1) si art.52 din Codul fiscal;
c) pana la data depunerii situatiilor financiare, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare;
d) pana la inchiderea perioadei impozabile, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare.

3. In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.

4. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.


Declaratia 107: cum se completeaza?

5. Perioada de raportare: In rubrica “Anul”, se inscrie cu cifre arabe, anul calendaristic pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2018).

Rubrica “Perioada“ se completeaza in situatiile in care raportarea se efectueaza pentru alte perioade decat anul calendaristic, ca de exemplu:

- perioada cuprinsa intre 1 ianuarie, respectiv 1 aprilie pentru anul 2018 si ultima zi a trimestrului pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art.48 alin.(3^1) si art.52 din Codul fiscal;

- perioada cuprinsa intre data de intai a primei luni din trimestrul in care contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor devin platitori de impozit pe profit, potrivit prevederilor Titlului III din Codul fiscal si sfarsitul anului de raportare;

- perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art.16 alin.(5), alin.(51 ) si alin.(52 ) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

- perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art.16 alin.(6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

6. Sectiunea A “Date de identificare a contribuabilului ”

6.1. In rubrica "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului platitor de impozit pe profit sau platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private.

6.2. In rubrica “Denumire” se inscrie denumirea contribuabilului care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private, conform legii. Rubrica “Adresa“ se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

7. Sectiunea B “Date privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private”

 a) Contribuabilul platitor de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private, completeaza sectiunea, dupa cum urmeaza:

7.1. In coloana 1 “Denumire/nume si prenume beneficiar” se inscrie denumirea/numele si prenumele beneficiarului sponsorizarilor/mecenatului/burselor private. In cadrul acestei coloane se inscrie si denumirea/numele si prenumele beneficiarului caruia i-au fost acordate sponsorizari/mecenat/burse private in anii precedenti/perioadele precedente si pentru care s-au inscris sumele reportate in col.5.

7.2. In coloana 2 “Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului sponsorizarilor/mecenatului/burselor private.

7.3. In coloana 3 “Adresa” se inscrie adresa beneficiarului sponsorizarilor/mecenatului/burselor private.

7.4. In coloana 4 “Suma” se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarile/mecenatul/bursele private, conform legii, acordata fiecarui beneficiar, in anul de raportare/ perioada de raportare. In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, suma va cuprinde valoarea acestora, evaluate prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar, conform art.1 alin.(5) din Legea nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare.

7.5. In coloana 5 “Suma reportata” se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarile/mecenatul/bursele private reportata din perioada anterioara anului de raportare/ perioadei de raportare. Randul “Beneficiarii sumelor reportate”se completeaza in cazul in care suma reportata nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar. In acest caz se completeaza in Anexa la formular, datele de identificare ale beneficiarilor sumelor reportate.

7.6. In coloana 6 “Suma dedusa” se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarile/mecenatul/bursele private dedusa din impozitul pe profit, potrivit legii, in anul de raportare/ perioada de raportare. In cazul in care aceas potrivit prevederilor Legii nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, completeaza sectiunea, dupa cum urmeaza:

7.7. In coloana 1 “Denumire/nume si prenume beneficiar” se inscrie denumirea/numele si prenumele beneficiarului sponsorizarilor. In cadrul acestei coloane se inscrie si denumirea/numele si prenumele beneficiarului caruia i-au fost acordate sponsorizari in anii precedenti si pentru care s-au inscris sumele reportate in col. 5. Pentru anul 2018, respectiv perioada aferenta anului 2018, nu se inscrie beneficiarul caruia i-au fost acordate sponsorizari in anii precedenti.

7.8. In coloana 2 “Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala/codul numeric personal al beneficiarului sponsorizarilor.

7.9. In coloana 3 “Adresa” se inscrie adresa beneficiarului sponsorizarilor.

7.10. In coloana 4 “Suma” se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarile, potrivit legii, acordata fiecarui beneficiar, in anul de raportare/perioada de raportare.

7.11. In coloana 5 “Suma reportata” se inscrie suma totala reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarile, reportata din perioada anterioara anului de raportare/perioadei de raportare. Pentru anul 2018, respectiv perioada aferenta anului 2018, aceasta coloana nu se completeaza. Randul “Beneficiarii sumelor reportate”se completeaza in cazul in care suma reportata nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar. In acest caz se completeaza in Anexa la formular, datele de identificare ale beneficiarilor sumelor reportate.

7.12. In coloana 6 “Suma dedusa” se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizarea dedusa din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, potrivit legii, in anul de raportare/perioada de raportare. In cazul in care aceasta nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar, se completeaza la randul ”total”, suma totala dedusa.


8. Sectiunea C “Datele de identificare a imputernicitului”

8.1. Se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Legii nr.207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

8.2. In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

8.3. In rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.

8.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului. III. Completarea Anexei la Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private

9. Sectiunea “Date privind beneficiarii sumelor reportate”

9.1. Se completeaza in cazul in care suma reportata din perioade anterioare nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar. Pentru anul 2018, respectiv perioada aferenta anului anterior, Anexa nu se completeaza de catre contribuabilul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii.

9.2. In coloana 1 “Denumire/nume si prenume beneficiar” se inscrie denumirea/numele si prenumele beneficiarului sumei reportate.

9.3. In coloana 2 “Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului sumei reportate.

9.4. In coloana 3 “Adresa” se inscrie adresa beneficiarului sumei reportate.

 


Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare au fost aduse o serie de modificari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, prin art.56 alin.(1^1) din Codul fiscal, s-a dat dreptul si contribuabililor care sunt platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor sa efectueze sponsorizari potrivit prevederilor Legii nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii. Totodata, a fost instituita obligatia contribuabililor care efectueaza sponsorizari sa depuna o declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor.

Prin acelasi act normativ, s-a reglementat si obligatia platitorilor de impozit pe profit care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private sa depuna o declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective. In vederea indeplinirii de catre platitorii de impozit pe profit, respectiv platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor a obligatiilor declarative mai sus mentionate, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea modelului si continutului formularului 107 “Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private”, precum si a instructiunilor de completare a acestuia, se specifica in referatul de aprobare a proiectului.Sursa: ANAF

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 107anafsponsorizariimpozit profit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2020


Votati articolul "Declaratia 107 pentru firmele care fac sponsorizari: instructiuni si termen de depunere":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Monografie contabile reevaluare spatiu

Intrebare: buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu inregistrari contabile pt.reevaluare spatiu. Pt.un spatiu reevaluat in 2012 valoarea contabila este 5850 lei, amortizare 2012-2015 = 2105.26 lei iar sold cr.105 = 2426.35. In decembrie am facut reevaluarea iar valoarea spatiului a scazut la 4398 lei. nu stiu cum sa fac inregistrarile. Pana in 2015 valoarea contabila a spatiului a crescut, scaderea s-a facut la reevaluarea din decembrie 2015. la valoarea de 4398 de la 5850.
multumesc anticipat


Raspuns: Informatiile furnizate nu sunt de ajuns pentru un raspuns corect. In cazul in care conditiile...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 20 Ianuarie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2021 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X