Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Decontul de TVA (D300), ultimele modificari aduse de Fisc au fost oficializate

Data actualizarii: 18 August 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Decontul de TVA (D300), ultimele modificari aduse de Fisc au fost oficializate
declaratia 300decont tvaOUG 59/2021

Decontul de TVA, modificat recent prin Ordinul 632/2021, va trece din nou printr-o schimbare, conform Ordinului 1253/2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 791 din 17 august 2021.


La fel ca in cazul formularului 085 pentru optiune TVA la servicii electronice, sunt necesare anumite modificari ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 59/2021 ce a adus noutati in Codul fiscal privind comertul transfrontalier. 

Mai exact, prin aceasta OUG au fost modificate si completate si unele prevederi legale cu implicatii in structura formularului (300) Decont de TVA si a modului de completare de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Astfel, printre modificarile aduse se numara modificarea art.275 alin.(2) din Codul fiscal, abrogarea art. 278 alin. (8)-(12) din Codul fiscal si preluarea acestor dispozitii in cuprinsul unui nou articol, art.2781 ”Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art.275 alin.(2) si art.278 alin.(5) lit.h)”.

Potrivit dispozitiilor acestui nou articol, regulile anterioare aplicabile pentru stabilirea locului prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica (prevazute la art.278 alin.(5) lit.h) din Codul fiscal) au fost extinse si pentru stabilirea locului livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta (prevazute la art.275 alin.(2) din Codul fiscal).

Totodata, potrivit art. 2781 alin. (4) din Codul fiscal, Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa ia masurile corespunzatoare pentru a monitoriza indeplinirea de catre persoana impozabila a conditiilor prevazute la alin. (1) - (3) din acelasi articol.

ANAF mentioneaza ca dispozitiile art.2781 alin.(4) au preluat dispozitiile art.278 alin.(11) din Codul fiscal, acestea din urma fiind abrogate.

Pentru a crea suportul declarativ pentru prestatorii de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune sau servicii furnizate pe cale electronica, stabiliti sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania, care presteaza astfel de servicii catre persoane neimpozabile din alte state membre, a caror valoare nu depaseste 46.337 lei, sunt inserate in formularul (300) ”Decont de TVA (formular randurile 17 si 18 pentru declararea taxei pe valoarea adaugata aferenta prestarilor de astfel de servicii, pentru care locul prestarii era in Romania potrivit art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, daca prestatorii din Romania nu optau pentru aplicarea regulii prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) pentru stabilirea locului prestarii la beneficiar.

De asemenea, intrucat la depasirea plafonului de 46.337 lei, locul prestarii serviciilor se considera a fi la beneficiar, este inserat in formularul (300) Decont de taxa pe valoarea adaugata, in sectiunea dedicata datelor cu caracter informativ, o rubrica prin care prestatorii de astfel de servicii declarau valoarea totala, fara TVA, a prestarilor de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile din alte state membre, atat pentru anul curent, cat si pentru anul precedent.

Avand in vedere noile dispozitiile legale ale art.2781 din Codul fiscal, este necesara modificarea randurilor 17 si 18 din formularul de Decont de TVA, prin cuprinderea si a vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta, precum si a rubricii cu caracter informativ din finalul formularului de Decont de TVA, respectiv prin adaptarea trimiterilor la articolele din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin OUG nr.59/2021.

De asemenea, prin modificarea adusa art.314 din Codul fiscal, care reglementeaza ”Regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana”, s-a introdus un nou alineat, alineatul (12), potrivit caruia, in cazul in care persoana impozabila nestabilita in Romania si beneficiara a acestui regim special desfasoara, de asemenea, in Romania activitati care nu sunt supuse acestui regim si pentru care exista obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316, respectiva persoana isi deduce TVA pentru activitatile sale impozabile supuse prezentului regim prin decontul de taxa prevazut la art. 323.

In aceste conditii, este necesara completarea instructiunilor de completare ale randurilor dedicate Taxei pe valoarea adaugata deductibila – Achizitii de bunuri/servicii in interiorul tarii si importuri, achizitii intracomunitare scutite sau neimpozabile, respectiv randurile 24, 25 si 26 din decont, dedicate operatiunilor taxabile, cu instructiuni privind completarea, de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, care sunt beneficiare ale regimului special non-UE, a informatiilor privind baza de impozitare si taxa aferenta activitatilor sale impozabile supuse acestui regim.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X